Home VestiEkonomija Ernst Bode: Pravosudni sistem je najslabija karika Srbije

Ernst Bode: Pravosudni sistem je najslabija karika Srbije

by bifadmin

Srbija treba da napravi sistem koji omogućava da privreda stalno napreduje, da se napravi neka „mašina rasta“, ali najveća prepreka takvom bržem razvoju je loš pravosudni sistem, ocenio je generalni direktor kompanije Messer Tehnogas Ernst Bode.

„Mislim da je problem što se u Srbiji na privredu gleda kao na nužno zlo, a zapravo privreda je mesto na kojem se stvara bogatstvo. U Srbiji se, nažalost, na privredu ne gleda kao na nešto što treba da se gaji, da raste i da svima bude bolje. Ovde su važnije političke, nego privredne teme. Važnije su i populističke teme, a ne suštinske teme koje bi omogućile da se stvori sistem koji obezbedjuje stalni privredni rast i koji ne zavisi samo od jednog čoveka“, rekao je Bode u intervjuu za Magazin Biznis.

On je rekao da druge zemlje u stimulisanju privrednog rasta treba da se ugledaju na Kinu koja je napravila „mašinu rasta“ i u kojoj ne zavisi sve od jednog čoveka.

„Kinezi su napravili temelje i čitav narod ide u jednom pravcu a to je stvaranje većeg privrednog rasta“, kazao je Bode.

Po njegovim rečima u Srbiji se više priča i filozofira nego što se ciljano radi.

„Evo, na primer, svi znaju da ja već godinama pričam isto: administrativne procedure su suviše komplikovane i dugo traju. Sudovi ne funkcionišu. Ne mogu da kažem, ima i veoma dobrih sudija, ali ima i onih koji su needukovani i nezainteresovani za posao kojim se bave. Ili rade pod drugim uticajem“, kazao je Bode.

Dodao je da je, nažalost, Srbija jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi i da ona „sebi ne sme da dozvoli ni ovako restriktivne i komlikovane regulative, niti dugotrajne sudske procedure“.

„Ovo je otežavajuća okolnost za poslovanje privrede koja zbog toga ne može brže da se razvija. Brži razvoj ćete postići ako omogućite da poslovanje bude lako, a ne da ga zakoni stalno sputavaju. Trenutna situacija guši poslovanje i pravi probleme ‘na svakom ćošku'“, ukazao je Bode.

Odgovarajući na pitanje šta bi trebalo da se uradi da se poprave uslovi poslovanja u Srbiji on je kazao da je i dalje jedan od najvećih problema konverzija zemljišta.

„I tu se ništa nije promenilo. Praktično se traži da ponovo platimo nešto što smo već kupili. Da se razumemo, ja sam apsolutno za konverziju! Svojina je super i zato je konverzija potrebna! Ali, nemojte da terate ljude da ponovo plaćaju ono što su već platili! Zbog tog problema mi u Messer Tehnogasu imamo tri investicije koje su na ‘čekanju’ i ne mogu da se realizuju već nekoliko godina. To su investicije u Pančevu, Smederevu i Novom Sadu“, rekao je Bode.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...