Home VestiEkonomija Kamatica: Veća zgrada, skuplje grejanje

Kamatica: Veća zgrada, skuplje grejanje

by bifadmin

Ukoliko bi poredili cene grejanja na različitim beogradskim opštinama rezultat bi bio nepostojanje jedinstvene cene grejanja iako cene komunalnih usluga i proizvoda određuje osnivač javno-komunalnih preduzeća, a to je skupština grada Beograda.

Uvidom u račune Infostana sa različitih opštinama koji su naši sugrađani dostavili redakciji Kamatice uočili smo da se neto cena grejanja po kvadratu razlikuje od one koja je propisana u par dinara, pa tako najjeftinije grejanje po m2 iznosi 108,54 dinara, dok je najskuplje 112,43 dinara po kvadratu bez uračunatog PDV-a i popusta koji ostvaruju pojedini sugrađani zbog redovnog izmirenja obaveza.

Obzirom da je cena grejanja po kvadratu identična za sve, pitali smo JKP „Infostan tehnologije“ kako je moguće da se računi razlikuju.

„Postoji nekoliko načina naplate toplotne energije. Jedan podrazumeva plaćanje prema instalisanoj snazi u kilovatima na godišnjem nivou. Drugi način je plaćanje prema merilu količine toplotne energije“.

„Korisnicima koji plaćaju grejanje po površini stana iznos na računu dobija se množenjem zagrevane površine stana sa cenom grejanja i koeficijentom grejanja na lokaciji, koji se odnosi na grejanje zajedničkih prostorija u zgradi“, objašnjavaju za finansijski portal Kamaticu iz Infostan-a i objašnjavaju da to znači da na konačni račun za grejanje utiče i to kolika je kvadratura zajedničkih prostorija, kao i koliko ih ima, jer i one ulaze u obračun konačne cene grejanja koje plaća svaki korisnik.

Takođe, iznosi na računima zavise i od toga da li korisnik grejanja ima popust pri plaćanju od pet, šest ili sedam procenata, kao i da li ima obračunatu subvenciju do 10-30 posto. Popust se obračunava ukoliko se račun plati do datuma navedenog na uplatnici, odnosno do datuma dospeća.

Postoje situacije i kada Beogradske elektrane uvaže žalbu na loše grejanje ili zbog problema u isporuci grejanja, a o čemu su korisnici informisani na poleđini računa za Infostan.
„Korisnicima koji imaju kalorimetre i plaćaju grejanje prema potrošnji, na računu se iskazuje instalisana snaga i potrošnja grejanja koju našem preduzeću dostavlja JKP „Beogradske elektrane“, a koja zavisi od podešavanja grejnih tela kod svakog pojedinačnog korisnika“, kažu u JKP „Infostan tehnologije“.

Na teritoriji grada Beograda 313.803 domaćinstava koristi centralno grejanje. Od tog broja 289.356 njih plaća grejanje koje se obračunava prema kvadratnom metru, dok 24.447 korisnika plaća grejanje na osnovu potrošnje.

Cena usluge grejanja iznosi 119,39 dinara i ona je ista za sve stambene jedinice u Beogradu. Naplatu isporučene toplotne energije, za građane, radi JKP „Infostan tehnologije“, dok „Beogradske elektrane“ vrše naplatu isporučene toplotne energije od pravnih lica vrše.

Izvor: Kamatica

Pročitajte i ovo...