Home VestiPolitika i društvo Potpisan Pakt UN o migracijama

Potpisan Pakt UN o migracijama

by bifadmin

Više od 160 zemalja je danas dalo saglasnost na neobavezujući sporazum UN o migracijama koji treba da obezbedi sigurno, uredjeno i humano kretanje ljudi po svetu, uprkos glavnom protivljenju SAD i nekoliko drugih zemalja.

Visoki zvaničnici, medju kojima i nemačka kancelarka Angela Merkel, podržali su Globalni pakt za migracije UN koji su potom 164 zemlje usvojile aklamacijom. To je bio vrhunac godina rada na dokumentu koji je američka vlada podržavala u vreme Baraka Obame a Donald Tramp odbacio.

Zagovornici tvrde da migracije mogu pomoći nacionalnim ekonomijama podmladjivanjem radne snage u bogatim zemljama sa starijim stanovništvom i obezbedjujući potreban izvor novca za siromašnije zemlje putem doznaka. Takodje, oni navode da će uredjene migracije spasiti živote.

Protivnici kažu da je pakt izazov za nacionalni suverenitet i izražavaju strah od velikog priliva migranata.

Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri – BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...