Home VestiEkonomija Tehnološki giganti izgubili 141 milijardu dolara tržišne vrednosti

Tehnološki giganti izgubili 141 milijardu dolara tržišne vrednosti

by bifadmin

Juče su gubici najvećih tehnoloških kompanija na berzama bili toliki da bi se od njih mogao kupiti ceo McDonald’s. Naime, vrednost akcija kompanija Facebook, Apple, Amazon, Netflix i Alphabet, vlasnika Google-a, survala se u utorak, čime su one izgubile 141 milijardu dolara tržišne vrednosti, što je više od tri BDP-a Srbije. Drugim rečima, njihova vrednost je u proseku pala za 4,5 odsto.

Najveći gubitnik u ovoj postavi bio je Amazon čije akcije su pale za šest odsto. On je izgubio 51 milijardu dolara. To je otprilike cena celog General Motors-a.

Odmah iza njega je Apple, sa svojim minusom od četiri odsto odnosno od 39 milijardi dolara. Ostali iz pomenute grupe su zabeležili manji pad.

No, pored njihove, i vrednost Microsoft-a se smanjila za tri odsto, odnosno za 27 milijardi dolara.

Ovaj pad vrednosti poznatih i moćnih kompanija zabrinuo je zapadne medije koji masovno pišu o mogućim uzrocima istog. No, ne može se reći da se desio potpuno neočekivano. Rasprodaja akcija tehnoloških giganata dešava se već mesecima zbog opreza investitora uzrokovanog usporavanjem privrednog rasta i strožijom regulativom.

Pročitajte i ovo...