Home VestiEkonomija Tržište marketinških komunikacija u Srbiji u 2017. zabeležilo rast

Tržište marketinških komunikacija u Srbiji u 2017. zabeležilo rast

by bifadmin

Marketing mreža je u proteklih nekoliko meseci sprovela temeljnu analizu agencija koje posluju u Srbiji u oblasti tržišnih komunikacija, pod nazivom Agency Report. Cilj ovog istraživanja bila je analiza tržišta za 2017. godinu, odnosno sticanje uvida u stanje u industriji, sakupljanje transparentnih podataka i rangiranje agencija po različitim kriterijumima. U pitanju je jedinstvena istraživačko-izveštajna platforma koja ima višestruku namenu i dalekosežne uticaje na tržište marketinških komunikacija u Srbiji.

Studija #AgencyReport18 pokazala je da je u periodu od 2012. do 2017. otvoreno čak 136 novih agencija, od čega je najviše novootvorenih agencija za tržišne komunikacije (60), zatim agencija za digitalne komunikacije (30) i agencija za odnose s javnošću i komunikacije (26). U ovom trenutku u Srbiji u oblasti tržišnih komunikacija i marketinga posluje čak 288 pravnih lica (bez preduzetnika).

Agencije koje su bile predmet analize posluju u najvećem procentu (30 odsto) od 6 do 10 godina, kao i od 0 do 5 godina i od 11 do 15 godina (po 24 odsto).

Ukupan poslovni prihod na nivou cele industrije iznosio je u 2017. godini 45,2 milijardi dinara, što je povećanje od 2,36% u odnosu na 2016. godinu. Ukupna neto dobit na nivou cele industrije u Srbiji u prošloj godini iznosila je 2,5 milijardi dinara, što je rast od 6,09 odsto u odnosu na 2016.
Po poslovnom prihodu u 2017. najveće tržišno učešće imale su agencije za zakup medija i programiranje plana oglašavanja 45,04 odsto. Ova grupacija agencija ostvarila je poslovni prihod od oko 20,3 milijarde dinara, dok je neto dobit nešto više od 700 miliona dinara.

Agencije za tržišne komunikacije u prošloj godini, sa tržišnim učešćem od 26,30 odsto, prihodovale su na nivou grupacije od 112 pravnih lica skoro 12 milijardi dinara, a ukupna neto dobit na kraju godine bila je oko 698 miliona.

Pad neto dobiti na nivou industrije zabeležile su samo agencije za odnose s javnošću i komunikacije (-12 odsto), agencije za zakup medija i programiranje plana oglašavanja (-19,75 odsto), kao i agencije za organizaciju sajmova i drugih događaja (-26,76 odsto).
Pad poslovnog prihoda na nivou industrije zabeležile su agencije ta tržišne komunikacije (-0,91 odsto) i agencija za organizaciju sajmova i drugih događaja (-2,52 odsto).

Agencije za digitalni marketing ubedljivo predstavljaju najstabilniju i najbrže rastuću grupaciju agencija na tržištu marketinških komunikacija u Srbiji. Povećanje poslovnog prihoda od 26,92 odsto i neto dobiti za 94,07 odsto ove grupacije samo potvrđuje da klijenti sve više novca iz budžeta odvajaju za digitalne komunikacije, što će po svim pokazateljima biti trend i u narednim godinama.

Kategorija agencija za organizaciju sajmova i drugih događaja jedina je na nivou industrije zabeležila loš poslovni rezultat u prošloj godini – pad poslovnog prihoda za 2,52 odsto i neto dobiti za 26,76 odsto. Ukoliko agencije ne uvedu novine u ovoj oblasti i nastavi se trend smanjenja budžeta klijenata za ovu vrstu usluga, ova grupacija agencija mogla bi u narednim godinama da očekuje veliku krizu.

Kategorija agencija za marketinška i društvena istraživanja zabeležila je stagnaciju u prošloj godini, a velike promene i prestrojavanja na rang listi očekuju se već od naredne godine. Kao uzrok tome možemo navesti i to da je IPSOS početkom avgusta ove godine objavio da je postigao dogovor, na globalnom nivou, sa dosadašnjim konkurentom GfK o preuzimanju četiri ključna segmenta poslovanja: zadovoljstvo korisnika, zdravstvo, istraživanje inovacija i javnih poslova. Jedan od uslova akvizicije je i preuzimanje 1.000 stručnjaka iz GfK, istraživača i zaposlenih iz 25 zemalja u kojima je GfK poslovao u ovim segmentima, što uključuje i tržište Srbije.

Zanimljiv je napomenuti da je čak preko 50% agencija za komunikacije i odnose s javnošću zabeležilo pad poslovnog prihoda u odnosu na 2016. godinu. Takođe, 27 od ukupno 37 agencija sa rang liste nije zaposlilo ni jednog novog kolegu u prošloj godini.

Kada je u pitanju broj zaposlenih na nivou industrije, agencije u Srbiji zapošljavaju preko 3.700 ljudi. Najviše zapošljavaju agencije za tržišne komunikacije (1.411), iako su u 2017. zabeležile najmanji procenat novozaposlenih od svega 1,73% u odnosu na 2016. godinu. Agencije za spoljno oglašavanje zapošljavaju 558 ljudi, a agencije za digitalni marketing 443.

Zarade u oblasti tržišnih komunikacija su iznad prosečne plata u Srbiji. Prosečna neto plata zaposlenih u agencijama za zakup medija i programiranje plana oglašavanja bila je najveća na nivou cene industrije, a iznosila je u prošloj godini oko 700 evra, dok agencije za tržišne komunikacije i agencije za marketinška i društvena istraživanja svoje zaposlene plaćaju oko 600 evra. Najmanje neto zarade su u agencijama za kliping i analizu medija oko 250, kao i u agencija za organizaciju sajmova i drugih događaja oko 320 evra.

#AgencyReport18 analiza pokazala je da tržište marketinških komunikacija u Srbiji beleži blagi rast po svim finansijskih parametrima, ali je s druge strane primetan i veoma veliki procenat novoosnovanih pravnih lica u ovoj industriji, što bi, ukoliko se ovaj trend nastavi, moglo da dovede do prezasićenja tržišta i borbe velikog broja agencija za mali deo tržišnog kolača.

Agency Report dugoročan je projekat Marketing mreže i realizovaće se svake godine. Projekat je upotpunosti u skladu sa misijom i vizijom Marketing mreže u vezi sa transparentnošću, razvojem i usklađivanjem tržišta u Srbiji sa tržištima razvijenih zemljama sveta.

Ivana Parčetić Mitić, osnivač i CEO, Marketing mreža

Pročitajte i ovo...