Home VestiPolitika i društvo Evropski parlament rezolucijom podržao borbu meštana Stare planine za očuvanje reka

Evropski parlament rezolucijom podržao borbu meštana Stare planine za očuvanje reka

by bifadmin

Žalbe na male hidroelektrane, koje uništavaju prirodno okruženje, ostavljaju sela bez vode i donose profit na račun pražnjenja zajedničke kase, pronašle su svoj put od zaseoka Stare planine do Evropskog parlamenta.

Tokom leta je Evropski parlament, na poziv Tomasa Vajsa, poslanika iz redova Zelene poslaničke grupe, bio domaćin debate pod nazivom Spasimo Plavo srce Evrope (Save the Blue Heart of Europe).

U debati čiji je fokus bio na pretnji s kojom se suočava preko 3.000 reka širom Balkana, učestvovali su visoki predstavnici Evropske komisije, predstavnici organizacija civilnog društva, kao i lokalnih zajednica koje su direktno ugrožene izgradnjom malih hidroelektrana (MHE).

Naglašeno je tada da, iako je tranzicija ka „čistim“ izvorima energije neophodna, male hidroelektrane izazivaju veliku štetu uz minimalan doprinos energetskom sektoru, kao i da postoje mnogo efikasniji modeli prelaska na obnovljive izvore energije.

Da ova letnja debata nije održana samo pro forme i da nije skroz zaboravljena, pokazale su rezolucije Evropskog parlamenta na izveštaje Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana u procesu pristupanja EU. Tako se u Rezoluciji o Crnoj Gori poziva na stopiranje investicija u energetske projekte koji štete prirodi; u Rezoluciji o Albaniji poziva se na preispitivanje projekata sa sumnjivim procenama uticaja i strateškim procenama uticaja na životnu sredinu.

Nakon inicijative lokalnih zajednica, organizacija civilnog društva, medija, neformalnih grupa i pojedinaca, a uz pomoć poslanika Zelene grupe u Evropskom parlamentu, problem izgradnje malih hidroelektrana na Staroj planini našao se i u Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji.

Rezolucija koju je predložio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister usvojena je većinom glasova.

Jedan od prihvaćenih amandmana, koji je podneo poslanik iz Zelene grupe Igor Šoltes, odnosi se na poziv vlastima u Srbiji da usvoje neophodne mere zarad očuvanja zaštićenih prirodnih područja, s naglaskom na problematične hidroenergetske projekte u parku prirode Stara planina. Pored toga, predlog sadrži i poziv za povećanje transparentnosti pri planiranju projekata kroz veće učešće javnosti i konsultacije sa svim zainteresovanim stranama.

Rezolucije Evropskog parlamenta nemaju obavezujući karakter već služe kao smernice zemljama koje se nalaze u procesu evropskih integracija, kao i državama članicama EU. Ovaj neobavezujući karakter vidljiv je i na terenu, gde uprkos hladnom vremenu još uvek traju borbe lokalnog stanovništva i investitora. Nakon puno direktnih akcija u cilju sprečavanja izgradnje MHE koje će njihova sela ostaviti bez vode, letos je organizovan protest u Pirotu na kome se zahtevala obustava izgradnje MHE.

U međuvremenu, sve više građana se organizuje u nameri da sačuva svoje reke, ohrabreni primerima borbe stanovnika Stare planine. Kako se stanje od letošnjeg protesta u Pirotu nije popravilo, za 27. januar zakazan je protest u Beogradu, sa samo jednim zahtevom: moratorijumom na izgradnju svih derivacionih malih hidroelektrana u Srbiji.

 

Izvor: Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...