Home VestiEkonomija Glasanje o Bregzitu: Tri moguća scenarija za funtu

Glasanje o Bregzitu: Tri moguća scenarija za funtu

by bifadmin

Prošlo je više od dve i po godine od referendumske odluke stanovnika Britanije da se napusti EU, a još uvek je neizvesno kada i po kojim uslovima će se to dogoditi. Moguće je čak da do Bregzita uopšte ne dođe. Situacija bi sutra trebalo da bude nešto jasnija, a zbog neizvesnosti po pitanju ishoda, burzovni špekulanti smatraju da je sutrašnje glasanje finansijski događaj meseca, ako ne i godine. Zbog toga bi moglo doći do ekstremnih pomaka cena britanskih akcija, kao i promene vrednosti funte. Većih pomaka verovatno neće biti pošteđeni ni ostali finansijski instrumenti, pa bi kursna lista u sredu mogla izgledati značajno drugačije nego dan pre.

U nastavku su navedena tri moguća scenarija za britansku funtu.

Parlament odbacuje predlog s velikom većinom

Mnogi članovi vladajuće strane su javno rekli da neće podržati predlog premijerke Mej i EU o Bregzitu jer ga smatraju katastrofalno lošim za Britaniju. Deo njih čak je pokušao da smeni premijerku, stoga nije realno očekivati da su se u međuvremenu predomislili. Opozicija je pogotovo protiv ovog predloga jer smatra da je Britaniji bolje u EU nego van nje. No ako parlament odbaci predložene uslove napuštanja unije, Britanija pada u još veći političku krizu, a možda čak i u ekonomsku recesiju u slučaju napuštanja unije bez ikakvog dogovora. Takođe je izgledno da bi po ovom scenariju premijerka Mej dala ostavku i raspisala nove izbore, što dovodi do nove nesigurnosti, a to ekonomisti, investitori i špekulanti na berzama ne vole, pa bi verovatno došlo do novog talasa rasprodaje britanske funte i njenog daljeg slabljenja, barem dok se ne nađe kakvo-takvo rešenje.

Parlament odbacuje predlog s malom većinom

Ako predlog padne zbog male razlike u broju glasova (npr. 50), postoji tračak nade da premijerka Mej s EU može dogovoriti još nekoliko blažih ustupaka u korist Britanije, koji bi bili dovoljni za pridobijanje nešto veće podrške u parlamentu i uspešno prihvatanje predloga na eventualnom drugom glasanju koje bi se dogodilo u narednih nekoliko nedelja.  Ovo je po mnogima najizgledniji scenario i verovatno bi doveo do blagog slabljenja funte, ne većeg od 2-3%, a dalje kretanje na kursnoj listi bi zavisilo o tome da li će Mej zaista uspeti da od EU dobije bolje uslove o saradnji nakon Bregzita.

Parlament prihvata predlog

Mnogi analitičari smatraju da je ovo najmanje izgledan scenario, ali ne treba ga odbaciti. Naime, da bi izbegli još dublju političku krizu, a možda čak i recesiju, neki nezadovoljni poslanici bi ipak mogli podržati predlog. Jer bolje ikakav dogovor nego nikakav. Možda još važniji razlog za podržavanje predloga je mogućnost novih izbora u slučaju njegovog odbacivanja.

U tom slučaju premijerka Mej se može naći u bezizlaznoj situaciji te dati ostavku i raspisati nove izbore. Pritom bi mnogi zastupnici izgubili mesto u parlamentu i sve privilegije što s tim dolaze, što svakom od njih gotovo sigurno nije poželjan scenario.

Upravo zato što je ovaj scenario najmanje izgledan, ako se ostvari, bio bi veliko pozitivno iznenađenje za javnost i učesnike na finansijskim tržištima. Britanska funta bi verovatno u samo nekoliko dana ojačala preko 5%, a jačanje bi se nastavilo i tokom narednih meseci. Vrednost akcija na svim razvijenim tržištima bi takođe porasla u ovom scenariju, dok bi američki dolar i japanski jen kao tradicionalna utočišta u nesigurnim vremenima verovatno oslabili.

Izvor: Admiral Markets

 

Pročitajte i ovo...