Home VestiEkonomija Proizvodnja u duhu ekološke svesti

Proizvodnja u duhu ekološke svesti

by bifadmin

Dva meseca je vremenski period za koji iskorišćena limenka od aluminijuma prođe put od centra za reciklažu do nove limenke na rafu prodavnice. Kada je ne bismo reciklirali, bile bi potrebne decenije ili čak vekovi da se razgrade u prirodi. Zašto je reciklaža važna i zašto aluminijum predstavlja izvrsnost i simboliše premijum proizvode, razgovarali smo sa Barnabašom Čerekljem (Barnabas Csereklye), direktorom prve mađarske fabrike za proizvodnju aluminijumskih limenki za piće Quality Pack. Najnoviji član HELL grupe kompanija, Quality Pack, poznat je po jednom od najbrže rastućih svetskih brendova, energetskom piću HELL ENERGY, dostupnom i na našem tržištu.

#Zašto je reciklaža aluminijumskih limenki važna i zašto je važno dati prednost aluminijumskim limenkama u odnosu na plastične boce?

Čereklje: Reciklaža aluminijuma je u ekonomskom interesu i interesu zaštite životne sredine. Sa ekonomskog aspekta je značajna jer u poređenju sa proizvodnjom iz primarnih sirovina, sa samo 5% potrošnje energije, novi proizvodi od aluminijuma mogu se plasirati na tržište u roku od 60 dana. Takođe, važno je i sa aspekta zaštite životne sredine, jer recikliranjem 1 kg aluminijuma možemo uštedeti 4 kg boksita, 2 kg aluminijum-oksida i 14 kWh električne energije.

U svetu je i danas u opticaju 75% od ukupne količine aluminijuma ikada proizvedenog, za razliku od samo 10% plastike koja je do sada reciklirana. Stoga statistički podaci pokazuju da upotreba materijala od aluminijuma doprinosi ostvarivanju održivog razvoja.

#Koliko puta se limenka od aluminijuma može reciklirati bez ikakve štete?

Čereklje: Aluminijum je jedan od najčešće recikliranih materijala, i može se reciklirati bez vremenskog ograničenja kao i uticaja na kvalitet, praktično zauvek.


Prednosti aluminijumske limenke u odnosu na plastičnu bocu:

– Ekološki prihvatljiva
– Duže traje
– 100% zaštita od kiseonika, svetlosti i nečistoća
– Bezbedno pakovanje zaštićeno od oštećenja
– Lako i efikasno skladištenje i transport


#Šta čini izuzetnim aluminijumske limenke koje proizvodi fabrika Quality Pack?

Čereklje: U duhu ekološki osvešćenog pristupa, proizvode se od 100% reciklirane aluminijske sirovine, u naša fabrici oprema za prečišćavanje otpadnih voda garantuje odgovarajuće kvalitetno prečišćavanje tretirane odvodne vode. Dodatno, sa sistemom usisavanja prikupljamo sve zagađivače koji se emituju u atmosferu, tretiramo ih uz pomoć visokih temperatura, čime zapravo radimo bez emisije štetnih materija, što predstavlja deo naše korporativne društvene odgovornosti.

Istaknuta misija HELL grupe kompanija je konstantan razvoj i potraga za inovativnim rešenjima, što je jedan od glavnih ciljeva koje postavlja i Quality Pack. Odličan primer za to je naša inovacija – poklopac limenke koji se lako otvara vrhom prsta, koji je dobio profesionalno priznanje i zaštićen je patentom u mnogim zemljama, i koji rešava problem otvaranja čak i samo vrhom nokta, čineći tako konzumaciju napitka bezbednom i komfornom.

#Kojim proverama u fabrici Quality Pack osiguravate da Vaši potrošači dobiju najkvalitetnije aluminijumske limenke?

Čereklje: Aluminijumske limenke za piće putuju tokom proizvodnje preko 800 metara i prolaze kroz 13 proizvodnih procesa, kao i više kontrolnih tačaka, koje prate naše moderne kamere velike brzine. Testovi koje vrše merni uređaji laboratorije u sastavu proizvodnje garantuju usklađenost sa zahtevima kvaliteta, dok uvođenje i rad našeg sistema upravljanja bezbednošću hrane u skladu s našim sertifikovanim FSSC 22000: 2011 standardom osigurava našu stručnost. Kao rezultat toga, na kraju proizvodnog procesa našim potrošačima se isporučuje isključivo savršen i kvalitetan proizvod.

#Koji je trenutni kapacitet fabrike aluminijumskih pića i koje kapacitete planirate?

Čereklje: Proizvodni proces se odvija neverovatno brzo, sa našom potpuno automatizovanom proizvodnom opremom i mernim uređajima. Zahvaljujući tehnologiji koju posedujemo, imamo kapacitet da proizvodimo dva različita proizvoda istovremeno! Proizvodna linija proizvodi 50 limenki i poklopaca u sekundi, što znači 3.000 komada proizvoda u minutu. Međutim, to ne ograničava naše kapacitete, budući da ćemo u roku od tri godine instalirati novu proizvodnu liniju, tako da naša trenutno ostvariva godišnja proizvodnja od 1,5 milijardi komada može da bude udvostručena.

#Koja još poboljšanja planirate u bliskoj budućnosti?

Čereklje: Naši razvojni planovi za 2019. godinu uključuju povećanje naše produktivnosti smanjenjem debljine zida limenki, tako da ćemo moći da proizvedemo veći broj proizvoda koristeći istu količinu aluminijumske sirovine.

Takođe ćemo proširiti naš izbor u oblasti dostupnih grafičkih tehnologija, primenom visoke rezolucije, specijalnih mat, mekih na dodir i taktilnih glazura i raznih efekata. Takođe planiramo dalji razvoj u duhu ekološke svesti.


Nekoliko činjenica o energetskom piću HELL ENERGY:

– Jedan o svetskih najbrže rastućih FMCG brendova
– Tržišni lider u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Kipru Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Azerbejdžanu
– Poseduje sopstvenu modernu punionicu
– Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada


Pročitajte i ovo...