Home VestiPolitika i društvo RNIDS poklanja ćiriličke fontove

RNIDS poklanja ćiriličke fontove

by bifadmin

Obeležavajući sedmu godišnjicu ćiriličkog .СРБ domena Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) je u utorak, 29. januara, u Medija centru održala konferenciju za novinare i zainteresovane učesnike pod nazivom „Ćirilica na poklon“.

Za razliku od prethodnih okupljanja, kada su organizovane diskusije eksperata na različite teme u vezi sa ćirilicom i njenim korišćenjem, ove godine Fondacija je odlučila da srpskoj internet zajednici pokloni kvalitetne ćiriličke fontove, čemu je konferencija bila posvećena. Tokom skupa najavljena je i obrazložena izrada budućeg ćiriličkog pisma, koje će sadržati četiri fonta, a pored toga bilo je i reči o dosadašnjim iskustvima i mogućnostima za unapređenje upotrebe ćirilice na Internetu.

Prisutnima se najpre obratio lingvista Vlado Đukanović. „Ozbiljno istraživanje o tome da li je ćirilica i u kojoj meri ugrožena još nije obavljeno, a poseban, takođe neistražen domen, predstavlja privatna upotreba ćirilice, posebno u vreme kada se ne piše nego kuca. Tehničkih prepreka za kucanje ćirilice odavno nema. Potrebno je da uradimo nešto konkretno kako bismo podržali ćirilicu jer ističe i druga decenija 21. veka, a mi još uvek nemamo dovoljno dobrih i lako dostupnih ćiriličnih fontova. Taj osnovni skup ćiriličnih fontova mora biti prihvatljiv onima koji će te fontove gledati i koristiti u narednim decenijama. Koliko će nam takvih fontova biti potrebno u budućnosti, teško je reći. Tipografija je u svetu velika i ozbiljna stvar, o čemu u prilog govori to da je pre petnaestak godina za dnevni list Gardijan napravljeno 200 različitih fontova. Nama je potreban jedan, a to je ove godine uočila i rešila da uradi Fondacija RNIDS. Neće to biti prvi ćirilični font, ali na tome mora kontinuirano da se radi, jer našu ćirilicu ćemo koristiti samo mi i niko je na svetu neće razvijati za nas. RNIDS će ove godine biti darodavac koji će našem narodu podariti ove ćirilične fontove.“

Zoran Stanojević, glavni urednik portal РТС.СРБ govorio je o iskustvima Javnog medijskog servisa Srbije sa upotrebom ćirilice. Naveo je primere koji pokazuju kako upotreba ćirilice može olakšati posao zaposlenima u medijskim kućama.

,,Prvo pismo na portalu RTS-a bila je ćirilica i nikada nismo imali problema sa ovim pismom, osim u slučajevima gde moraju da se pomešaju ćirilica i latinica u jednom tekstu, kao na primer kada mora da se navede internet adresa koja je originalno na latinici. Smanjivanje ekrana je trenutni problem sa kojim se srećemo. Ekran mobilnog telefona je mali, a oko 2/3 korisnika našeg sajta već sada dolazi sa ovakvih uređaja pa moramo da vodimo računa o njima. Očekujemo da će ovaj broj rasti još više pa nam je važno da i tako smanjeni ćirilični fontovi budu čitljivi. Kako sada stvari stoje, internet portal Javnog servisa će ćirilicu i u buduće držati kao glavno pismo“, konstatovao je Zoran Stanojević.

„Poslednjih decenija sve se menja. Od desktopova, preko laptopova došli smo do korisnika koji prvo koriste pametni telefon. Zato su jako važni ekranski fontovi koji moraju da budu lako čitljivi. Današnja civilizacija i način korišćenja Interneta u Srbiji doveli su do toga da je potrebno napraviti font koji će zadovoljiti zahteve savremenog društva. Očekujemo da ćirilički fontovi postanu konkurentni latiničkim. RNIDS je, imajući na umu navike novih korisnika, odlučio da domaćoj internet zajednici da na poklon nove ćiriličke fontove čija je izrada u toku,“ zaključio je Vojislav Rodić, predsednik UO RNIDS-a.

Olivera Stojadinović, autor budućih fontova, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i jedan od osnivača udruženja „Tipometar“, govorila je o pismu koje će biti izrađeno.

“Udruženje ‚Tipometar‘ je već godinama omogućavalo posetiocima našeg sajta da „skinu“ ćirilične fontove. Familije fontova su se obično sastojale od 3 ili 4 fonta. Odlučili smo se za vrstu pisma Slab serif, koje će se sastojati od četiri fonta: standardni, kosi i dve težine. Biće dostupno u formatima za Internet i štampu, a problem sa rezolucijom na mobilnim telefonima rešavamo responzivnim dizajnom. U poslednje vreme proizvode se varijabilni fontovi koji se automatski prilagođavaju uređaju. Novi font će sadržati slova koja podržavaju .RS i .СРБ domeni, odnosno pisma svih naših nacionalnih manjina. Pisma koje je do sada poklanjao „Tipometar“ sadržala su „BG“ u nazivu, a novo pismo će sadržati „SRB“, da bi se razlikovalo od prethodnih. „SRB“ fontovi će imati 75% više kodnih mesta, 25% više osnovnih slova, 5 puta više kombinovanih slova ili poziva i 4 puta više dijakritika”, zaključila je Stojadinović.

Pročitajte i ovo...