Home VestiPolitika i društvo Odlaganje Bregzita sve izgledniji scenario

Odlaganje Bregzita sve izgledniji scenario

by bifadmin

Odlaganje Bregzita je, čini se, jedna od retkih preostalih mogućnosti za Ujedinjeno Kraljevstvo, koje i dalje napuštaju velike kompanije iz straha od haosa koji bi mogao nastati zbog donošenja nepromišljenih i nerazrađenih političkih odluka.

Sada grupa poslanika vrši pritisak na britansku premijerku da produži rok za izlazak iz EU ukoliko parlament ne odobri “sporazum o mirnom razvodu”.

Troje njenih ministara zapretilo je i da će podneti ostavke ako se Tereza Mej ne obaveže da Britanija neće izaći iz Evropske unije bez dogovora. Ministar za industriju Ričard Harington, i ministarke za digitalna pitanja i energiju Margo Džejms i Kler Peri uputili su zahtev šefici vlade da se obaveže da će produžiti rok za izlazak Britanije iz Unije ukoliko Parlament na vreme ne usvoji sporazum, kako bi se izbegao haotičan izlazak iz Unije bez sporazuma.

Mej osim od poslanika i članova sopstvenog kabineta dobija ultimatume i od opozicije – lider Laburističke partije Džeremi Korbin objavio da će oni podržati drugi referendum da bi se sprečio, kako ja naveo, „štetan torijevski Bregzit“.

Da podsetimo, premijerka je odložila novo glasanje o sporazumu u britanskom parlamentu do 12. marta kako bi dobila više vremena da pokuša da sa ostalim članicama Unije postigne dogovor o izmenama sporazuma koje bi osigurale da ga britanski poslanici usvoje.

Pročitajte i ovo...