Home VestiEkonomija Prestala da važi uredba o socijalnom hlebu

Prestala da važi uredba o socijalnom hlebu

by bifadmin

Vlada Srbije ovoga puta nije produžila Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna “tipa 500”, koja je određivala maksimalnu cenu “socijalne” vekne od 46 dinara.

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da ne očekuje povećanje cene hleba, jer i danas u prodavnicama ima hleba koji se prodaje za 30 ili 40 dinara po vekni, i dodao da je Vlada “ukoliko ovo proizvođači iskoriste ili dođe do bilo kakvih poremećaja na tržištu, spremna da uredbu vrati”.

Kako podseća “Politika”, udruženje “Žitounija” bilo je jedan od inicijatora ukidanja te mere za koju, kako su rekli, više nije postojala ekonomska opravdanost.

Predsednik tog udruženja Zdravko Šajatović ne očekuje da može da dođe do poremećaja na tržištu jer je u Srbiji, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, registrovano 3.000 proizvođača hleba što znači da je jaka konkurencija u ovom sektoru, i dodaje da nijedna od država u okruženju ne ograničava cenu hleba koji je, po njihovim informacijama, najjeftiniji u Srbiji i Makedoniji. U Hrvatskoj je dvostruko skuplji, a u Sloveniji čak četiri puta.

Izvor: Beta, Tanjug

Pročitajte i ovo...