Home VestiIT i nauka Vladimir Popović, Ingram Micro: Veliki su „otkrili“ jugoistočnu Evropu

Vladimir Popović, Ingram Micro: Veliki su „otkrili“ jugoistočnu Evropu

by bifadmin

Vodeće tehnološke firme u svetu su sve zainteresovanije za Srbiju i okolne zemlje u regionu, kaže Vladimir Popović, direktor beogradske kancelarije kompanije Ingram Micro, globalnog distributera informatičkih poslovnih rešenja. Mada je domaće IT tržište znatno napredovalo u poslednjih pet godina i konkurencija je sve veća, još uvek ima puno prostora za rast zahvaljujući velikom broju kvalitetnih kadrova, ali i uspešnih inovativnih kompanija, „među kojima su mnoge postale naši partneri“, ističe Popović.

Jedan od globalnih lidera u distribuciji informatičkih poslovnih rešenja, američki Ingram Micro, ušao je na srpsko tržište u leto 2016. akvizicijom domaćeg preduzeća RRC, koje je tokom dve decenije izgradilo široku distributivnu mrežu u čitavom regionu. Ovo preuzimanje je predstavljalo logičan korak u daljem širenju poslovanja kompanije sa sedištem u Kaliforniji, obzirom da ona do tog trenutka nije posedovala poslovnu jedinicu u jugoistočnom delu Evrope. Međutim, nepunih šest meseci kasnije, Ingram Micro se našao u obrnutoj ulozi, pošto je prodat kineskoj HNA Grupi u transakciji vrednoj šest milijardi dolara.

„Pripajanjem HNA dodatno smo se učvrstili na vodećoj poziciji globalnih distributera softverskih rešenja, a odmah je ostvaren i najveći kvartalni profit u istoriji kompanije, na šta je značajno uticao i doprinos preduzeća koja su u proteklih nekoliko godina pripojene Ingramovom poslovanju, uključujući i srpsko predstavništvo. Tom akvizicijom stekli smo podršku globalne kompanije sa veoma snažnom finansijskom zaleđinom, koja obuhvata imovinu od preko 90 milijardi dolara, što nam obezbeđuje fleksibilnost i resurse za dalje inovacije i ubrzanje rasta, kao i za veća ulaganja u nove oblasti poslovanja”, objašnjava za „Biznis & Finansije“ Vladimir Popović, izvršni direktor kompanije Ingram Micro za Bugarsku i evropske države koje nisu članice EU.

Napredak domaćeg IT tržišta

Popović ističe da je dolazak Ingram Micro u Srbiju omogućio lokalnim partnerima da prodaju proizvode i usluge za veći broj proizvođača, sa kojima matična kompanija već ima sklopljene ugovore širom sveta. To će doprineti bržem razvoju domaće IT zajednice i celokupnog tržišta, za šta već postoje dobre predispozicije. „Srpska IT industrija je znatno napredovala u prethodnih pet godina, ali još uvek postoji veliki prostor za rast. Ovde ima puno kvalitetnih kadrova i sve više mladih se odlučuje za informatičko obrazovanje, a istovremeno na tržištu već posluje mnogo uspešnih kompanija sa inovativnim rešenjima, među kojima su mnoge postale naši partneri“, kaže Popović. On dodaje da jugoistočna Evropa danas zauzima jako bitnu poziciju u planovima mnogih globalnih korporacija, pa tako i kompanije Ingram Micro, što pokazuje i njena doluka da otvori dve nove kancelarije, u Sarajevu i Banja Luci.

Kada je reč o poslovnim IT rešenjima, u Srbiji su sada prisutni gotovo svi vodeći globalni igrači sa ponudom koja prati svetske trendove i zahteve razvijenih tržišta, ocenjuje Popović, i napominje da takva konkurencija može biti veoma podsticajna. „Jaka konkurencija je tesno povezana sa našim uspehom u poslovanju, jer nas tera da razvijamo sopstvene sposobnosti, da bolje sarađujemo sa našim partnerima i stalno unapređujemo poslovanje. Oštra tržišna borba nas neprekidno drži budnima, pokreće nas da širimo svoj portfolio, tako da stalno uz sebe imamo najbolje stručnjake i raspolažemo najnovijim znanjima, jer eventualni zastoj uvek može da iskoristi neko sa strane”.

Zbog takvog odnosa prema razvoju poslovanja, Popović je uveren da ih konkurencija ne može ugroziti. Strateški uspeh kompanije Ingram Micro, ističe, zasniva se upravo na dubokom poznavanju svakog tržišta na kome posluje, na inovacijama i trudu da se partnerima obezbede napredna rešenja, uz optimalnu cenu i odgovarajuću podršku, a ključne prednosti su dugogodišnje globalno iskustvo i bogat portfolio proizvoda i usluga.

Dugoročni trendovi: claud i sajber bezbednost

Odlika najuspešnijih kompanija je da na vreme prepoznaju potencijalnu isplativost tehnoloških trendova na dugi rok. Imajući u vidu da se većina najvažnijih učesnika u IT industriji koji se bave proizvodnjom i ditribucijom softvera orijentiše na kreiranje rešenja zasnovanih na cloud infrastrukturi, ovakvo usmerenje će najverovatnije predstavljati tehnološki zamajac i u narednim godinama. To je, ujedno, i pravac u kojem se razvija značajan deo poslovne strategije kompanije Ingram Micro.

„Za nas je ‘putovanje u cloud’ jedan veliki eksperiment. Strukturno posmatrano, reč je o jednoj savim drugačijoj vrsti poslovanja u pogledu uloženih sredstava i znanja“, objašnjava Popović, „ali očekujemo da će uskoro cloud obuhvatati veliki deo našeg biznisa. Nasuprot tome, u klasičnoj VAD-distribuciji ne planiramo velike promene, i nastavićemo da sklapamo nove ugovore sa vendorima koji se idealno uklapaju u naš poslovni model”.

Prema njegovim rečima, „sledeća velika stvar” u informatičkom svetu je bezbednost podataka, koja je od 25. maja usaglašena u svim zemljama evrozone kroz GDPR regulativu, a u Srbiji preko Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, usvojenog 9. novembra, koji treba domaće zakonodavstvo da uskladi sa evropskim. Time će efikasni mehanizmi zaštite podataka postati novi normativ u poslovanju kroz različita IT rešenja, a Ingram Micro je spremno dočekao pomenute promene.

„Ingramov Cyber Security tim osnovan je sa idejom da pomogne našim poslovnim partnerima da pravilno upotrebe i maksimalno iskoriste svoje resurse za sajber bezbednost. Preko njega nudimo niz specijalizovanih konsultacija koje edukuju naše partnere o rešenjima iz ove oblasti, a krajnji cilj je da korisnik stekne jasniju sliku koliko je njegovo IT okruženje bezbedno i zaštićeno“, objašnjava Popović. On naglašava da je u tom procesu velika odgovornost i na državi, pre svega u podsticanju primene regulative iz ove oblasti i u stvaranju okruženja koje će zahvaljući odgovarajućim informacijama i edukaciji uticati na kompanije da usklade svoje poslovanje sa GDPR-om.

Pored toga, kompanija Ingram Micro je i ovlašćeni distributer za većinu najvažnijih vendora koji se bave sajber bezbednošću u regionu. Zahvaljujući tome, njeni partneri mogu pravovremeno da zaštite i sebe i svoje klijente od sajber napada koji se neprekidno menjaju, postajući iz dana u dan sve raznovrsniji i složeniji. Takođe, partnerima se obezbeđuje da na vreme i sa što manje teškoća usklade svoje strategije IT bezbednosti sa učestalim promenama regulative u ovoj oblasti.

Ista poslovna komunikacija širom sveta

Ingram Micro ima kancelarije u 45 zemalja, a posluje preko svojih distributivnih centara u gotovo 160 država. Kompanija zapošljava oko 33.000 ljudi i sarađuje sa skoro 200.000 poslovnih partnera na svim svetskim meridijanima. Objašnjavajući kako se kulturološke specifičnosti u toliko različitih zemalja usklađuju sa korporativnom kulturom, Vladimir Popović ističe: „Bilo gde da poslujemo, privrženi smo osnovnim vrednostima i principima kompanijskog poslovanja i politici da štitimo svoje zaposlene i poslovne partnere na globalnom nivou. Toga se pridržavamo u svim našim kancelarijama širom sveta, i Srbija tu nije izuzetak”.

 

Članak je prvobitno objavljen u januarskom broju #157 časopisa „Biznis & Finansije“

Pročitajte i ovo...