Home VestiEkonomija Uprkos haosu vezanom uz Bregzit, funta od početka godina najviše ojačala?

Uprkos haosu vezanom uz Bregzit, funta od početka godina najviše ojačala?

by bifadmin

Od svih najvažnijih valuta na svetu, od početka godine je u odnosu na evro najviše ojačala britanska funta. Dakle, valuta države koja je trenutno u političkom haosu. Za desetak bi trebala napustiti EU, ali sejoš uvek ne zna hoće li premijerka iz trećeg pokušaja uspeti da uveri parlament da podrži dogovorene uslove saradnje nakon Bregzita. Ako ne uspe, ne zna se hoće li EU pristati na odlaganje Bregzita. Takođe se ne zna hoće li premijerka Mej ostati na vlasti ako dođe do odloganja Bregzita. Zbog svega toga, ne zna se hoće li britanska ekonomiija uspeti da izbegnu recesiju tokom ove godine. 

No, funta je gotovo 5% jača nego na početku godine. U tabeli ispod se nalazi kursna lista u kojoj se može videti koje su valute jačale ili slabile u odnosu na evro.

Jačanje funte je nelogično samo na prvi pogled i bilo je najavljivano od strane analitičara Admiral Markets-a. Naime, početkom godine je zbog neizvesnosti po pitanju Bregzita funta praktično došla na najniži nivo u odnosu na evro u istoriji. Najveći razlog za to je bila masovna rasprodaja te valute od strane špekulanata na finansijskim tržištima. Ipak, tokom tog talasa slabljenja, funta je oslabila previše.

Ekonomska situacija u UK nije toliko loša da bi funta bila toliko slaba. Rast BDP-a je podjednako loš kao i u ostatku Evrope, ali su stopa inflacije i kamatne stope više nego na kontinentu. U isto vreme je stopa nezaposlanosti značajno niža nego u ostatku Evrope. Dakle, jedini razlog slabosti funte je politička situacija. Tu treba uzeti u obzir da je i Britancima i EU u najboljem interesu da se razlaz dogodi glatko i da se saradnja nastavi i dalje. Pa ipak, investitori, špekulanti i ostali učesnici na valutnom tržištu kao da toga nisu bili svesni. Računali su na „No deal Brexit“ u sklopu kojeg će 31. 03. doći do paralize britanske ekonomije, od koje bi ogromnu štetu imale i Irska, Francuska, Belgija, Holandija i Nemačka.

To nije bio realan scenario, stoga je bilo logično za očekivati da ako britanski parlament ne odobri dogovor koji je premijerka Mej sklopila s EU, doći do odlaganja Bregzita kako bi se moglo naći novo rešenje prihvatljivo za obe strane. Upravo to se trenutno događa i sve više onih koji su panično prodavali funtu je sada ponovno kupuju, čime doprinose njenom jačanju.

Budući da je proces rasprodaje funte trajao mesecima, za očekivati je da će trenutni talas njenog jačanja takođe potrajati još neko vreme. Po podacima s američkog tržišta fjučersa, dve trećine špekulanata i dalje ima prodajne pozicije na funti. Kad-tad će i oni shvatiti da do najgoreg scenarija ipak neće doći pa će i oni početi da kupuju britansku valutu.

Nakon što se situacija s Bregzitom reši, u fokus će doći ekonomska situacija i politika britanske centralne banke. Budući da je situacija u britanskoj ekonomiji bolja nego u ostatku Evrope, izgledno je da će BOE pre početi da podiže kamatne stope (ili barem najavljivati takav potez) nego Evropska centralna banka. To će biti dodatan podsticaj investitorima za kupovin funte.

Na osnovu toga je racionalno za očekivati da bi GBP i dalje mogla da jača. U roku od godinu dana je moguće da će sa sadašnjeg nivoa funta ojačati dodatnih 5-10% u odnosu na evro.

Pročitajte i ovo...