Home TekstoviNovi brojevi Biznis & Finansije 160: Kako masovna kultura podstiče masovni turizam: Neka zvuči tako da zveči

Biznis & Finansije 160: Kako masovna kultura podstiče masovni turizam: Neka zvuči tako da zveči

by bifadmin

Zar je moguće da neko nije čuo za „Luvr“? Moguće je. To je onih 50%, za koliko je porasla poseta ovom muzeju nakon što je u njegovim prostorijama snimila spot američka pevačica Bijonse. Nekadašnja upozorenja Duška Dugouška da se nikako ne skreće za Albukerki, u eri mеtamfеtamina i drugih hemijskih droga više ne važi. Ovaj ne baš privlačan grad u pustinji Novog Meksika turisti opsedaju pošto je u njemu snimljena serija „Čista hemija“. Kako tek odoleti najnovijoj ponudi bečkog Centralnog groblja, koje u borbi za turistički prestiž sada reklamira noćnu turu „od koje se diže kosa na glavi“ a ponešto iz ličnog iskustva će vam ispričati i grobari. Srbija se uključila u trku sa prvim svetskim vampirom, koji je autentično potekao baš sa ovih prostora. Ipak, čini se da republički budžet više puni „kockarski turizam“ nego vampiri, ali to se samo čini, pošto se nadležne instutucije kunu da o tim prihodima niko ne vodi evidenciju.

Periskop

8 IZBORI ZA EVROPSKI PARLAMENT: Nadmetanje evropsko, problemi
nacionalni

Između 23. i 26. maja građani zemalja članica EU izabraće direktno novi Evropski parlament, a indirektno i novu Evropsku komisiju. Za proevropske političare ključna mjera njihovog uspjeha ili neuspjeha biće odziv birača.

10 DRUGA STRANA PROJEKTA „POJAS I PUT“: Afrika u klopci

Kineski predsednik Si Đinping je pre nešto više od šest meseci najavio da će njegova zemlja u okviru inicijative „Pojas i put“ investirati novih 60 milijardi dolara u infrastrukturne projekte širom Afrike. U tom trenutku već su bili poznati slučajevi afričkih zemalja kojima su se loše procene oko kineskih zajmova obile o glavu.

14 INDIJSKI SVEMIRSKI PROGRAM: Najpovoljniji taksi za vasionu

Mada je indijski svemirski program manje poznat u najširoj svetskoj javnosti od konkurentskih, u struci je sve prepoznatljiviji po sposobnosti da ponudi napredne a najjeftinije kosmičke tehnologije, naročito na tržištu satelita.

Biznis

16 ANA GOVEDARICA, GENERALNA DIREKTOKA KOMPANIJE ROŠ:
Nalazimo se na prekretnici u lečenju najtežih bolesti

Ono što je osamdesetih godina prošlog veka delovalo kao daleka budućnost, kada su tek bila na pomolu naučna saznanja o biološkoj osnovi kancera i drugih teških bolesti kako bi se razvila efikasnija, ciljana terapija, danas je već realnost.

18 ALEXANDRE LOURENCO, DIREKTOR GRUPO CONCEPT:
Lakše je poslovati sa Srbijom nego sa Brazilom

Portugalska kompanija Grupo Concept, koja je sa svojim brendom DepilConcept stigla i na tržište Srbije, izgradila je uspješan internacionalni biznis fokusirajući se na „prodaju pameti“ u oblasti koja se rijetko doživljava kao ozbiljan globalni biznis – depilacija i njega tijela.

20 DO KADA ĆE BITI ISPLATIVA GRADNJA TRŽNIH CENTARA U SRBIJI: I optimizam ima cenu

U Srbiji je u toku takmičenje ko će izgraditi veći i lepši tržni centar, a pitanje za milion dolara je da li će oni za nekoliko godina biti puni ili poluprazni i početi da menjanju namenu?

22 UDRUŽENI PČELARI BEZ POSREDNIKA: Pčele „poreklom“ iz Srbije „oprašuju“ za izvoz

U Rači bi za oko dva meseca trebalo da počne sa radom pogon za prikupljanje i plasman meda oko devet hiljada domaćih pčelara koje je pre dve godine zvanično okupio Savez pčelarskih organizacija Srbije, kako bi im omogućio da plasiraju svoj proizvod na tržište bez posrednika.

Finansije

24 PRIVATIZACIJA KOMERCIJALNE BANKE: Tajna porodičnog srebra

Teško je naći ekonomski mit koji je kod nas podjednako utemeljen među laicima i esnafom poput teze da je svakoj privredi potrebna jedna velika, državna banka. Uprkos tome, najveća domaća banka pod državnom kontrolom, Komercijalna, nalazi se na putu privatizacije sa, čini se, nikada većim šansama da ga konačno pređe do samog kraja.

28 DVOSTRUKO LICE KREDITA IZMEĐU POVEZANIH LICA:
Pojas za spasavanje ili prevara države

Od kredita među povezanim licima profitira i država i privreda, ali ovakve pozajmice mogu poslužiti i onome što im nije svrha – pre svega za izbegavanje plaćanja poreza, a u nekim slučajevima i za pranje novca.

30 SPORNE NAKNADE ZA PREVOZ ZAPOSLENIH: Jel’ ima neko kartu viška?

Ne(obavezujuće) mišljenje Ministarstva finansija o tome na koji način će od sada poslodavci morati da dokazuju da su zaposleni dobijenu naknadu za prevoz radi dolaska i odlaska s posla utrošili baš u te svrhe, može stvoriti u poreskoj praksi niz nedoumica, pa i veoma ozbiljne probleme za veće kompanije ili agencije koje se bave iznajmljivanjem radnika.

32 MODERNIZACIJA FINANSIJSKOG IZVEŠTAVANJA U SRBIJI:
Računovođa ne prodaje samo strah, već i nadu

Najprofesionalniji finansijski izveštaji u Srbiji potiču od najboljih kompanija koje se listiraju na Beogradskoj berzi, dok je, generalno, nivo izveštavanja znantno kvalitetniji u finansijskom nego u realnom
sektoru.

Temat

37 FILMSKI TURIZAM: U potrazi za hitom

Dok se u našoj zemlji ne snimi globalni hit, većinu „filmskih turista“ i dalje će predstavljati glumci i ostali pripadnici stranih filmskih ekipa, koji sve više vole da se goste po domaćim kafanama i luksuznim hotelima.

39 VIKEND TURIZAM: Srbija u dva dana

Prosečna dužina boravka inostranih turista u Srbiji je 2,1 dan i mada većina takvih gostiju u Beograd dolazi pre svega zbog posla, sajmova i sportskih događaja, pa tek potom radi provoda, vlasnici hostela smatraju da promovisanje glavnog grada kao prestonice dobre zabave donosi više štete nego koristi.

42 MUZIČKI FESTIVALI U LOVU NA TURISTE: Što skromniji kvalitet, to veća zarada

Postoji potreba za programima koji su namenjeni muzički obrazovanijoj i profilisanijoj publici, pogotovo na kulturnoj sceni glavnog grada. Međutim, za njihovo organizovanje mnogo je teže privući pomoć države ili potencijalnih sponzora zbog male komercijalne isplativosti.

44 „KLONIRANI“ TURIZAM: Isto kao kod kuće

Iako se već godinama na masovni turizam gleda sa neodobravanjem, a brojni turistički centri iznalaze različite načine da ograniče broj posetilaca, jeftinih avionskih letova ili kruzera koji dovoze „prekobrojne“, njegov uticaj i dalje je jak pa diktira čak i ponudu
ključnih destinacija.

46 KOCKARSKE TURISTIČKE DESTINACIJE: Meka i Medina igrača na sreću

Poslednje informacije za našu zemlju iznete su u resornom ministarstvu pre dve godine, kada je rečeno da prihodi domaćih kockarnica čine petinu ukupne zarade u turizmu, te da je zarada od „kockarskog turizma“ u 2015. iznosila 500 miliona dolara.

48 (ZLO)UPOTREBA TRADICIJE U TURISTIČKOJ PONUDI: Srpski vampiri, preslice i ćilimi uz bečku šniclu

Autentične vampirske vodenice, vlaška magija, etno restorani sa stranim jelima i gomilanje novokomponovanih festivala koji se predstavljaju kao tradicionalni, posledice su turističkog amaterizma koji u želji za brzom zaradom ne konsultuje stručnjake, ali zato autentičnu tradiciju umešno pretvara u kič.

50 TURIZAM NA GROBLJU: Mrtvi profitabilniji od živih

Nadmetanje gradova širom sveta u privlačenju turista ne odvija se samo u svetu živih, već se sve više trguje i mrtvima kroz ponude za organizovani obilazak „prestižnih“ groblja, na kojima su sahranjene slavne istorijske
ličnosti.

Intervju

55 DR ZORAN ŽIVKOVIĆ, UREDNIK U ZAVODU ZA UDŽBENIKE:
Sa Mediteranom na ti

Danas, kada je mnoge velike ideje koje nam je podario mediteranski svet tokom milenijuma svog uspona zamenila samo jedna – ideja novca, i kada je i sam Mediteran oboleo, za nas je i dalje ključna poruka koju su nam ostavile različite civilizacije koje su podelile vekove na ovom, jedinstvenom prostoru: da imamo dovoljno poštenja i hrabrosti da istrajemo na pravim stvarima, a ne da se kao narod i pojedinci trošimo na takozvanim brzim rešenjima.

Skener

58 KOLIKO SU PREDUZETNICI U SRBIJI VOLJNI DA PRENESU POSLOVANJE NA DRUGOGA: Generacija 55+ ne planira skoro povlačenje

U našoj zemlji 28% društava sa ograničenom odgovornošću ima vlasnike starije od 55 godina, od kojih većina nema razrađenu strategiju prenosa poslovanja na nekog drugog. Ako se ima u vidu da te kompanije zapošljavaju preko 180.000 radnika, onda rizik od propasti preduzeća nakon povlačenja aktuelnog vlasnika može imati i šire ekonomske
posledice.

60 INSTITUCIJE ZA ZAŠTITU INTERESA BUDUĆIH GENERACIJA:
U ime onih koji će se tek roditi

U nekim zemljama postoje zakoni, institucije i komesari za dobrobit budućih generacija, čiji je cilj da zaštite naredne naraštaje od političke, ekonomske i ekološke štete proistekle iz današnjih pogrešnih odluka. Ipak, praksa pokazuje da pojedini komesari mogu biti direktno ili posredno uklonjeni iz javnog života, ako „preteranom“ brigom za budućnost ugrožavaju današnje političke i poslovne interese.

Nove tehnologije

62 DŽORDAN PARKS, AMERIČKI PREDUZETNIK U BEOGRADU:
Kulturološke razlike između Amerikanaca i Srba su iznenađujuće male

Odluka osnivača i direktora SEO One Click, Amerikanca Džordana Parksa, da odabere Beograd za sedište svoje firme pored Berlina ili Londona, pokazala se više nego ispravnom. Parks, između ostalog, ističe da – nasuprot preovlađujućem mišljenju ovdašnjih preduzetnika – domaća regulativa uopšte ne zaostaje za tradicionalnim centrima kapitalističkog sveta.

Nauka

64 ZAŠTO EKONOMSKA STVARNOST NIJE ONAKVA KAKVOM NAS UČE UDŽBENICI: Utemeljeno na tabli, neutemeljeno u životu

Na pitanje zašto ekonomska stvarnost nije onakva kakvom nas uče udžbenici tačan odgovor može biti samo jedan: udžbenici su postali loši. Ono što se studentima prikazuje na tabli, kroz kvantitativne modele i ekonometrijske analize, vrlo često nema utemeljenje u stvarnosti. Ipak, stvarnost se ne može zavarati.

Koktel

68 SRPSKI DOBROTVOR ZA KOGA NISTE ČULI: Zašto smo zaboravili Frotingama?

Džon Frotingam je bio američki bogataš i filantrop koji je od početka Prvog svetskog rata pa do svoje smrti 1935. godine koristio sopstveni uticaj i novac da pomogne ratom uništenoj Srbiji. Osnovao je domove za ratnu siročad, zanatske škole i jedan fudbalski klub, obezbeđivao ratne bolnice, i sveukupno uložio u pomoć između dva i tri i po državna budžeta tadašnje Kraljevine.

72 DA LI SE MOŽE ŽIVETI OD OSLIKAVANJA IKONA:
Freskopis se vrednuje kao obično krečenje

Umetnički rad na oslikavanju ikona u Srbiji ne plaća se više od običnih građevinskih radova! Posla ima na pretek, umetnika nema mnogo, ali nema ni dovoljno novca za takve namene.

74 BALKANSKI NOAR: Ko bi na Balkanu poverovao u lik dobrog
policajca?

Na Balkanu ništa nije jednostavno, pa ni napisati valjan kriminalistički roman. Za početak, model o dobrom i lošem policajcu u balkanskim zemljama je nezamisliv jer je korupcija, za razliku od anglosaksonskih ili
skandinavskih društava, temelj sistema a ne izuzetak.

Komunikacije

76 RELIGIJA NA INTERNETU: Može, Bože!

Katolička crkva prednjači u interaktivnim sadržajima na internetu, uključujući i mogućnost elektronskog ispovedanja i opciju da vernike zaštiti prvi internet svetac, Sveti Isidor Seviljski, dok u pravoslavlju onlajn konkurentnosti najviše doprinose pojedini sveštenici u manastirima koji imaju i po više hiljada prijatelja na društvenim mrežama.

Reprint

78 POBUNA U KANADI ZBOG POROĐAJNOG TURIZMA: Kanadski pasoš sa prvom cuclom

Zbog kanadskih propisa da svako dete rođeno na njenoj teritoriji automatski dobija kanadsko državljanstvo, raste broj „turistkinja“ koje dolaze u ovu zemlju samo da bi se porodile. Najviše je Kineskinja, koje mogu da koriste i usluge agencija specijalizovanih za „porođajni turizam“, po ceni od najmanje 25.000 kanadskih dolara.

Vremeplov

80 OSNIVAČI I ČITAOCI PRVIH BIBLIOTEKA: U ime Nabua i Marduka, ne grebati tekst!

Čitaoci drevnih biblioteka nisu se libili da kradu tekstove do kojih im je bilo stalo, a dešavalo se i da ih prilikom upotrebe oštete toliko da postanu nečitljivi, pa su u Asirskom carstvu postojale posebne kazne i kletve za takve prestupnike.

Otisak meseca

82 POVRATAK OTPISANIH

Nikola Zingareti izabran je početkom marta za generalnog sekretara italijanske Demokratske partije (PD), i to većinom od 66 odsto glasova. Takav rezultat je manje iznenađenje, jer su mu protivkandidati bili slabi, nego činjenica da je na ove, krajnje neobavezne izbore, izašlo čak 1,6 miliona građana da bi dalo svoj glas za budućeg sekretara partije koja je na prošlogodišnjim izborima izbrisana sa liste iole značajnih političkih aktera.

Pročitajte i ovo...