Home VestiEkonomija Dužnike u švajcarcima čeka sreća u izbornoj godini

Dužnike u švajcarcima čeka sreća u izbornoj godini

by bifadmin

Burne nedelje i protesti građana zaduženih u „švajcarcima“ po svemu sudeći – polako prolaze. Pravi je trenutak za pitanje – šta će se dalje dešavati sa tim slučajem? Kada je u pitanju protest ovih nesrećnih ljudi, videli smo skoro sve: blokadu Kasacionog suda i zaposlene istog kako preskaču ogradu i ulaze na sporedne ulaze. Zatim, te iste zaposlene kako sa prozora polivaju vodom i gađaju jajima ljude koji su ispred štrajkovali glađu tražeći rešenje gorućeg problema.

Usledio je i „spontani“ dolazak samog predsednika države i obećanje da će se „sve rešiti“. Sud je odjednom „proradio“ i doneo ekspresnu odluku da su su klauzule iz ugovora ništave, na koju se prethodno čekalo preko šest godina. Posle toga, čini se, situacija se polako smiruje. Sada se postavlja pitanje – kako će rešenje zaista izgledati?

– Rešenje svakog problema ima cenu. Cenu bi u ovom slučaju trebalo da plate oni koji su problem napravili (banke), oni koji su ga prevideli – građani, ali i oni koji nisu reagovali, tj. država – ističe Dušan Uzelac, finansijski savetnik i direktor portala Kamatica.com.

U praksi, možemo da očekujemo sledeći scenario:

– Država će pomoći dužnicima, što je dobra vest, pošto se u slučaju „švajcaraca“ sve do sada lomilo preko njihovih leđa i niko im nije pomogao. Sa druge strane, to će biti jednokratno rešenje i to nije dobro. Jer, bez donošenja Zakona o ličnom bankrotu, ovakvi i slični problemi nikada neće biti sistemski rešavani.

Ovakvi ili slični zakoni već postoje u drugim državama, pa bi bilo zanimljivo da vidimo kako funkcioniše „lični bankrot“.

Jednostavno rečeno, ovakav zakon bi svakom prezaduženom pojedincu koji ne može da otplati svoje dugove dao priliku da počne od nule. Uz pomoć svojevrsnog „ličnog stečajnog upravnika“, on ili ona bi imali priliku da im se dugovi refinansiraju, a oni koji ih životno ugrožavaju bili bi otpisani. Tako bi platili cenu svoje finansijske neodgovornosti, ali bi dobili svetliju sliku finansijske budućnosti. Razvijeniji sistemi od našeg imaju ovakve mehanizme i pitanje zaduženih građana lako rešavaju „u hodu“.

No, dok se ovako nešto ne ostvari, naša realnost su ljudi koji su zaduženi, a oni sa kreditima u „švajcarcima“ su samo jedan segment svih prezaduženih u Srbiji.

– Narodna banka Srbije ne zna da reši ovaj problem. Da je znala – rešila bi isti. Dakle, ostalo je da sačekamo rešenje koje neće doći od strane stručnjaka, već od političara. Sa velikom sigurnošću mogu da kažem da sve zadužene u „švajcarcima“ čeka sreća u izbornoj godini – zaključio je Dušan Uzelac.

Obzirom da su se poslednjih dana pojavila neka rešenja i da se nazire kraj agonije svih zaduženih u švajcarskoj valuti, logično je postaviti pitanje – da li nas ove godine očekuju novi izbori?

Pročitajte i ovo...