Home VestiEkonomija Državni cilj je smanjivanje obima sive ekonomije za 200 miliona evra do 2020.

Državni cilj je smanjivanje obima sive ekonomije za 200 miliona evra do 2020.

by bifadmin

Novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije 2019/20 sadrži pet ciljeva, 36 mera i 153 aktivnosti.

Na IV godišnjoj konferenciji „Izlaz iz sive ekonomije“ u Palati Srbija, predstavljen je novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije koji predviđa smanjenje obima poslovanja u sivoj zoni za gotovo 200 miliona evra i prevođenje najmanje 11.000 radnika i 9.000 firmi iz sive zone u legalne tokove u naredne dve godine.

Program koji su pripremili Vlada Srbije i NALED uz podršku Nemačke razvojne saradnje, sadrži 36 mera i 153 aktivnosti, raspoređenih u pet ciljeva – efikasniji nadzor, unapređenje rada Poreske uprave, uvođenje podsticajnih mera za legalno poslovanje i zapošljavanje, smanjenje administrativnog i parafiskalnog opterećenja, jačanje svesti o značaju suzbijanja sive ekonomije.

– U 2018. zabeležili smo suficit budžeta od 32,2 milijarde dinara zahvaljujući boljoj naplati prihoda i to za gotovo 90 milijardi dinara što je između ostalog posledica sistemske borbe protiv sive ekonomije. Realizovali smo niz ključnih mera među kojima su nova procedura prijave sezonskih radnika, poresko oslobođenje početnika u poslovanju, usvojen je Zakon o naknadama, završena pilot faza izrade sistema eInspektor i formirane radne grupe za reformu paušalnog oporezivanja i unapređenje fiskalizacije – izjavila je premijerka Ana Brnabić i istakla da suzbijanje sive ekonomije ostaje u vrhu prioriteta Vlade.

Podršku smanjenju obima poslovanja u sivoj zoni daju Vlada Nemačke i Nemačka razvojna saradnja (GIZ) kroz projekte koji su pomogli razvoju preduzetništva i suzbijanju neformalnog zapošljavanja. Proceduru elektronske prijave sezonskih radnika putem portala i mobilne aplikacije za prvih pet meseci koristilo je više od 110 poslodavaca koji su na jedan klik angažovali 5.100 sezonskih radnika.

– Kada država gubi prihode od poreza, nedostaju sredstva za ulaganje u obrazovanje, zdravstvo i infrastrukturu. Zato pružamo podršku Srbiji u borbi protiv sive ekonomije. Zajednički osnažujemo transparentan i efikasan poreski sistem kojim se podstiče preduzetništvo. Srbija kroz strategije usmerene na suzbijanje sive ekonomije unapređuje i vladavinu prava što je ključni cilj u procesu pristupanja Evropskoj uniji, koji Nemačka podržava i u kome se ovim putem ostvaruje napredak – rekao je Tomas Šib, nemački ambasador u Srbiji.

Član UO NALED-a Svetoslav Atanasov istakao je da su za privredu prioritetne mere koje će podstaći legalno poslovanje, smanjiti birokratiju i troškove, kao što je nova procedura prijave sezonaca uštedela 15 miliona evra poljoprivrednim gazdinstvima i kompanijama.

– Čak 79% privrednika istaklo je u istraživanju NALED-a da su visoki porez i doprinosi na zarade ključni uzrok sive ekonomije i zato je smanjenje poreskog opterećenja jedna od najvažnijih mera. Bitno je i da proširimo obuhvat programa Startuj legalno i sistema za prijavu sezonaca na građevinarstvo, turizam i kućne poslove, uspostavimo elektronski javni registar taksi i naknada, kao i da prepoznamo nove oblike radnog angažovanja kao što su rad sa nepunim radnim vremenom, frilens poslovi i rad za stranog poslodavca gde ima puno prostora za prevođenje radnika u legalne tokove – istakao je Atanasov.

Članovi Koordinacionog tela Vlade RS za suzbijanje sive ekonomije na čelu sa ministrom finansija Sinišom Malim i privreda okupljena u NALED-ovom Savezu za fer konkurenciju na skupu su razmotrili i druge mere prioritetne Akcionog plana poput jačanja kapaciteta inspekcija, suzbijanja nelegalne gradnje i sive ekonomije u transportu, unapređenja procesuiranja poslovanja u sivoj zoni i dr.

Pročitajte i ovo...