/ Vesti / Huawei bio “spreman za potez kompanije Google”
BiF Analize Čitajte B&F online

Huawei bio “spreman za potez kompanije Google”

Redakcija BIF on 20/05/2019 - 10:35 in Vesti, Ekonomija, Slajder

This post has already been read 1036 times!

Pošto je administracija američkog predsednika Trampa stavila najvećeg svetskog proizvođača pametnih telefona po obimu proizvodnje, a drugog po zaradi, kompaniju Huawei na tzv. “crnu listu”, Google je objavio da će prestati da snabdeva kineskog giganta najnovijim apdejtima svog Android operativnog sistema i pratećih sadržaja za mobilne uređaje, poput Google Play Store ili YouTube aplikacije.

Međutim, iz Huawei su saopštili da će dosadašnji korisnici Huawei telefona moći da nastave da koriste i ažuriraju svoje aplikacije koje potiču od Google-a, a da će svi sledeći modeli imati neki drugi operativni sistem, možda čak i verziju Androida sa slobodnim kodom.

Izvršni direktor Huawei-a Ren Žengfei, napomenuo je da se njegova kompanija već neko vreme pripremala za ovakav korak, te da on ne predstavlja iznenađenje.

Huawei godišnje nabavlja komponente za svoje uređaje u vrednosti od 67 milijardi američkih dolara, a zapadne zemlje, predvođene SAD, nadaju se da će negativno listiranje umanjiti rastuću dominaciju Huawei-a u segmentu 5G mrežne opreme, zbog “mogućih sigurnosnih rizika”.

Žengfei je napomenuo da je novi razvoj događaja još više uverio rukovodstvo kompanije u ispravnost strategije ulaganja u celokupnu proizvodnju “pod istim krovom”, odnosno smanjivanje zavisnosti od uvoza stranih delova, i da će kompanija pretpreti izvesnu kratkoričnu štetu ali da će time na dugi rok samo učvrstiti svoju poziciju.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close