Home VestiEkonomija Srbija predstavlja stanište za čak 40 odsto evropske flore i faune

Srbija predstavlja stanište za čak 40 odsto evropske flore i faune

by bifadmin

Naša zemlja je posebno značajna zbog bogatstva živog sveta koji u njoj nalazi svoj dom, i spada u jedan od 40 najbogatijih područja u svetu kada je reč o biodiverzitetu.

„Republika Srbija, iako obuhvata manje od dva odsto ukupne teritorije Evrope, dom je za oko 40 odsto evropske vaskularne flore, 74 odsto evropskih vrsta ptica, preko 50 odsto vrsta riba, 40 odsto faune gmizavaca i vodozemaca, kao i 67 odsto faune sisara i čak 67 posto vrsta leptira“, naglasio je Goran Trivan, ministar z azaštitu životne sredine, na konferenciji održanoj u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“, povodom Svetskog dana biodiverziteta.

Nestajanje brojnih vrsta je globalni trend koji progresivno raste i, kao i klimatske promene, rezultat je neodgovornog ponašanja čoveka. Potrebno je da razvijamo svest o značaju i očuvanju živog sveta i istovremeno da osvajamo i primenjujemo čiste tehnologije, ukazao je Trivan. „U tome su naročito značajni vlasnici kapitala, odnosno kompanija koji svojim ulaganjem i razvijanjem novih tehnoloških rešenja strateški utiču ne samo na razvoj, nego i na smanjenje globalnog zagađenja.“ Ministarstvo je za pošumljavanje ove godine izdvojilo 41 milion dinara.

Na konferenciji u Zasavici bilo je reči o otvaranju Poglavlja 27, kao jednom od najzahtevnijih i „najskupljih“, a koje se tiče upravo zaštite prirodne sredine. Tom prilikom, ambasador Švedske Jan Lundin ukazao je na važnost otvaranja Poglavlja 27 za sve građane Srbije, i najavio nastavak podrške te zemlje srpkskoj vladi na usklađivanju propisa i sprovođenju evropskih standarda na putu Srbije ka EU. Ivan Karić, šef pregovaračke grupe 27 istakao je da je planirani rok za usvajanje pregovaračke pozicije i prateće dokumentacije decembar 2019. godine. Do 2021. godine potrebno je usvojiti još oko 100 pravnih akata, kako bi transpozicija u oblasti životne sredine i klimatskih promena bila potpuna.

Pročitajte i ovo...