Home Promo Strauss Adriatic na Mikser festivalu

Strauss Adriatic na Mikser festivalu

by bifadmin

Poslednji vikend u maju, za Strauss Adriatic bio je u znaku očuvanja životne sredine i odgovornog poslovanja. Pod sloganom „Cirkuliši“, priključili smo se desetom, jubilarnom, izdanju festival Mikser i pridružili kompanijama i pojedincima koji su posvećeni temama održivog razvoja, kao novoj kulturi života i rada.

Na Donjem Dorćolu predstavili smo inovativna rešenja zahvaljujući kojima se zalažemo za budućnost kakvu zaslužujemo, uz šoljicu omiljene kafe. Sa posetiocima su se družili najbolji baristi Strauss Adriatic-a i spremali su im savršeni espresso. Ljubitelji domaće kafe, mogli su da uživaju u našem novom proizvodu – Doncafé 3 sec 2 1 black, jedinoj 100% turskoj kafi za brzu i laku pripremu jedne šoljice, bez dodataka instant kafe. U skladu sa temom festivala i posvećenosti cirkularnoj ekonomiji i održivom razvoju, na samom Mikser festivalu, soc od pripremljenih espress-a prikupljala je  beogradska kompanija „Eko fungi” koja je razvila inovativan i jedinstven način uzgajanja pečuraka/bukovača,  koji u proizvodnji hranljive podloge za uzgoj gljiva koristi otpad i eliminiše upotrebu električne energije za čak 90%.

Vrednosti kojima se Strauss Adriatic vodi u poslovanju su strast, odgovornost, briga, smelost i tim. U osnovi naših najrazličitijih poslovnih odluka uvek je i razmišljanje o okolini. Zato smo sa ponosom na ovogodišnjem Mikseru podsetili na pionirski poduhvat Strauss Adriatic-a, grejanje na brikete od kafene plevice, koji je na najbolji način pokazao kako industrija u praksi vodi računa o okolini. Čuveni smo po brendovima Doncafé i C kafa i jedan smo od lidera u oblasti prerade kafe i proizvodnje napitaka na bazi kafe. Kada smo analizirali podatak da svake godine, procesom prerade sirove kafe, preostane oko 140 tona kafene plevice koja se potom briketira, došli smo na ideju kako je dalje upotrebiti. Jedinstveni projekat grejanja na brikete kafene plevice osmišljen je i realizovan od starne zaposlenih u Strauss Adriatic-u. Istraživanja su pokazala da kafena plevica ima dovoljnu toplotnu moć i da je klasičan primer biomase. Zahvaljujući ovom originalnom načinu grejanja smanjena je emisija ugljen dioksida u atmosferu za čak 11%, a važno je istaći i da su produkti sagorevanja biomase potpuno ekološki prihvatljivi i bez štetnog uticaja po okolinu. Takođe, smanjena je  potrošnja fosilnih goriva, kao i količina otpada, jer su kafeni briketi tretirani kao komunalni otpad. Zanimljivo je da je  na osnovu projekta i tehnoekonomske analize utvrđeno da će godišnja ušteda iznositi između 65 i 90 hiljada evra. Projekat  grejanja na kafenu plevicu koštao je 100.000,00 Eura,  a samo tokom prve sezone napravljena je ušteda od 80.000,00 Eura čime je otplaćeno 80% investicije. Ovaj projekat Strauss Adriatic-a predstavlja reprezentativan primer upotrebe obnovljivih izvora energije.

Uz Doncafé kafu, posetiocima festivala smo predstavili i biorazgradive police, najnoviji korak kojim želimo da dobrinesemo očuvanju prirode i zaštiti životne sredine. Odnedavno su Doncafé proizvodi u supermarketima širom Srbije izloženi na biorazgradivim policama – panelima napravljenim od najboljih inovativnih ekoloških materijala koji su u potpunosti reciklabilni i biorazgradivi. Čitava akcija propraćena je simpatičnim sloganom „Pravi džezver prirodu čuva, jer nam ona daje kafu”.

 

Pročitajte i ovo...