Home VestiEkonomija U Beču sve više saniranih zgrada uz pomoć iz evropskih fondova

U Beču sve više saniranih zgrada uz pomoć iz evropskih fondova

by bifadmin

„Pametnim“ projektom „RenoBooster“ koji se bavi renoviranjem zgrada Grad Beč želi da poveća broj saniranih stambenih objekata. Evropska unija podržava taj projekat sa 1,9 miliona evra.

Sanacija stambenih zgrada ima nekoliko prednosti: energetsku efikasnost u smislu zaštite klime i uštedu troškova grejanja. Takođe se sanacijom pruža mogućnost stvaranja novog stambenog prostora. I pored toga mnogi vlasnici zgrada i kuća zaziru od sanacije. Da bi građanima olakšali donošenje odluke Grad Beč je napravio projekat koji ima za cilj otvaranje jednog centralnog mesta kao „One-Stop-Shopa“ koji bi obuhvatao različite procese. Umesto kao do sada da idu od šaltera do šaltera ubuduće će zainteresovani građani savetodavne usluge i informacije vezane za sanaciju objekata dobijati iz prve ruke.

Sanacija bečke stambene baze je važan faktor za kvalitet života građana. „Šarm grada se zadržava a kvalitet života stanovnika raste zahvaljujući sanaciji“, kaže član gradskog veća za stanogradnju Grada Beča Katrin Gal. Ovim projektom Beč će kao jedan od prvih gradova u Evropi sprovesti projekat One-Stop-Shop.

Projekat „RenoBooster“ trajaće 3,5 godine a sredstva će biti obezbeđene iz EU-programa „Horizon 2020“.

Pročitajte i ovo...