Home VestiEkonomija Francuzi ne žele da Vansi privatizuje pariske aerodrome

Francuzi ne žele da Vansi privatizuje pariske aerodrome

by bifadmin

Francuska kompanija Vansi, koja je vlasnik koncesije za upravljenje beogradskim arerodromom „Nikola Tesla“ zainteresovana je da kupi većinski državni udeo u kompaniji ADP (Aerodromi Pariza) koja upravlja aerodromima „Šarl de Gol“ i „Orli“, ali se francuska javnost masovno protivi privatizaciji.

Francuski predsednik Emanuel Makron naišao je na žestoki otpor opozicije, koja se ujedinjeno usprotivila njegovoj nameri da proda većinski državni udeo u firmi ADP koja upravlja pariskim aerodromima „Šarl de Gol“ i „Orli“ i ostvaruje veoma profitabilno poslovanje, a godišnje opsluži oko sto miliona putnika, izveštava „Gardijan“.
Prodaja državnog udela u ADP bi, uz Makronov plan da proda državni udeo u nacionalnoj lutriji i u energetskoj kompaniji Anži, bila jedna od najvećih privatizacija u istoriji Francuske. Makron navodi argumente da bi se prodajom državnog udela u ADP obezbedilo efikasnije i modernije upravljanje i veća zarada. Očekivani profit bi se uložio u investicioni fond za razvoj startap konmpanija, ali i za finansiranje javnog duga.

Vladinih 50,6% akcija vredi više od deset milijardi evra, a najveće interesovanje za kupovinu je pokazala francuska kompanija Vansi, koja već ima udeo u ADP od osam odsto.

Međutim, i najveći neprijatelji u francuskoj opoziciji su se ujedinili protiv privatizacije pariskih aerodroma, sa obrazloženjem da se infrastruktura od strateškog nacionalnog značaja ne sme prepustiti privatnicima, a primer katastrofalnih posledica takvih odluka može se videti u susednoj Britaniji. Opozicija tvrdi da bi prodaja državnog udela u ADP smanjila državni prihod od dividendi i ograničila uticaj vlade na strategiju razvoja vazdušnog sabraćaja, uz rizik da se pogorša i kvalitet usluga za putnike.

Ove nedelje počeli su da se organizuju i protesni skupovi građana, ali i bivših radnika aerodroma „Šarl de Gol“, s ciljem da se prikupe potpisi za peticiju protiv privatizacije. Ako za devet meseci uspeju da dobiju potpise 4,7 miliona birača – što je 10 odsto biračkog tela u Francuskoj, prema zakonu koji je uveo bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi – održaće se referendum da li državni udeo u ADP treba prodati ili ne.

Pročitajte i ovo...