Home VestiEkonomija I Google krade, zar ne?

I Google krade, zar ne?

by bifadmin

Popularni sajt za objavljivanje tekstova pesama Genius ustanovio je još 2017. godine da Google kopira i preuzima njegov sadržaj i prikazuje ga kao sopstveni.

Kada su se ljudi iz Genius-a požalili Google-u da neovlašćeno preuzima njihov sadržaj, predstavnici svetskog internet diva, koji je i ranije bio optuživan za razne oblike zloupotrebe svog monopola, lakonski su negirali bilo kakve „sumnjive radnje“ s njihove strane. Takav odgovor naveo je zaposlene u Genius-u da izmisle jedan od kreativnijih načina za hvatanje internet-izgrednika.

Kako bi dokazali da Google redovno uzima njihove sadržaje, stručnjaci iz Genius-a su smislili krajnje jednostavne „žigove“ za svoje tekstove. Neime, kako piše Wall Street Journal, oni su u svoje pesme inkorporirali poruku ispisanu isključivo pravim i kosim apostrofima, koja po Morzeovom kodu iz 1830. znači „red handed“ na engleskom (izraz koji označava kad je neko uhvaćen u prevari, odnosno sa rukom u tegli).

Suočeni sa ovim dokazima, predstavnici Googla su prvo rekli da ovakvu vrstu sadržaja preuzimaju od svog redovnog partnera, LyricFind, međutim, kasnije su pokrenuli „internu istragu“ kako bi ustanovili ko je tu preuzimao, i od koga. To je samo najnovija žalba u nizu, posle Yelp-a i TtripAdvisor-a, koji su ranije kritikovali Google da stavlja u vrh liste pretraga rezultate koji njemu idu u korist.

Pročitajte i ovo...