Home Vesti Mali maturanti bi u kuvare i avio-tehničare

Mali maturanti bi u kuvare i avio-tehničare

by bifadmin

Najtraženija srednja škola u Srbiji prošle godina bila je Ugostiteljsko-trgovačka škola zbog smera kulinarski tehničar, gde je na jedno mesto konkurisalo čak 11 učenika, kaže Aleksandar Pajić, savetnik ministra prosvete za Politiku.

Popularnosti ovog obrazovnog profila posebno doprinosi to što učenici u završnoj godini, nakon regrutacije menadžera restorana, dobijaju priliku da svoje veštine usavrše i u restoranskim kuhinjama.
Kako pokazuju brojke, prošle godine ovaj smer kao prvi na listi želja stavilo je 319 đaka, a samo 30 malih maturanata ima priliku da bude na ovom profilu.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić, kaže za politiku da je veoma popularna i Vazduhoplovna akademija, koja je jedina škola tog profila u zemlji. Kako dalje navodi, diploma ove škole priznata je u zemljama Evropske unije, a za jedno mesto konkuriše i do 12 đaka.

Prema podacima Ministarstva prosvete u prvih pet najtraženijih škola bile su i medicinske i škole elektro-struke, posebno profili IT tehničari i administratori mreže.

Kada je reč o trogodišnjim školama, najpopularniji smerovi su maser, kuvar i ženski frizer, a kako Pajić savetuje najbolje je upisati one smerove koji će biti popularni u bliskoj budućnosti koji su povezani sa organskom hranom i poljoprivredom.

Izvor Politika

Pročitajte i ovo...