Home VestiIT i nauka Mračni podaci premašuju 50%, što stvara velike sigurnosne slepe tačke za većinu preduzeća

Mračni podaci premašuju 50%, što stvara velike sigurnosne slepe tačke za većinu preduzeća

by bifadmin

Više od polovine kompanijskih podataka ostaje neklasifikovano, uprkos povećanju narušavanja bezbednosti i strožim propisima za zaštitu podataka.

Globalna preduzeća nastavljaju da čuvaju “mračne podatke” u okviru svojih organizacija, stvarajući potencijalne mete za sajber kriminalce, zaključuje se u istraživanju kompanije Veritas Technologies, koja je svetski lider u zaštiti podataka preduzeća i softverski-definisanim skladištima podataka.

Studija “Vrednost podataka”, koju je sproveo Venson Born za Veritas, obuhvatila je 1.500 donosilaca IT odluka i menadžera podataka iz 15 zemalja. Ona otkriva da u proseku više od polovine (52 odsto) svih podataka unutar organizacija i dalje nije klasifikovano i neoznačeno, što ukazuje na to da preduzeća imaju ograničen ili nikakav uvid u ogromne količine podataka koji su potencijalno kritični za poslovanje, stvarajući izazovne mete za hakere.

Klasifikacija podataka omogućava organizacijama da brzo skeniraju i označe podatke kako bi osigurali da se osetljivim ili rizičnim informacijama pravilno upravlja i da se one adekvatno štite, bez obzira na to gde se nalaze. Ova široka vidljivost podataka pomaže kompanijama usklađivanje sa sve većim i strožim propisima za zaštitu podataka koji zahtevaju primenu i sprovođenje diskretnih polisa za zadržavanje podataka nad svim podacima jedne organizacije.

Javni oblak i mobilna okruženja predstavljaju najslabije karike u obezbeđenju podataka, a većina podataka u tim sredinama najverovatnije će biti neklasifikovana i potencijalno nezaštićena. Samo pet odsto kompanija tvrdi da su klasifikovali sve svoje podatke u javnom oblaku, dok je samo šest procenata klasifikovano sve podatke koji se nalaze na mobilnim uređajima. Tri od pet (61 odsto) kompanija priznaje da su klasifikovale manje od polovine svojih podataka u javnom oblaku, dok je preko dve trećine (67 procenata) klasifikovanlo manje od polovine podataka koji se nalaze na mobilnim uređajima.

Prethodno Veritasovo istraživanje “Poverenje u oblak” otkrilo je da alarmantna većina (69 posto) organizacija pogrešno veruje u to da su zaštita podataka, privatnost podataka i usaglašenost u zoni odgovornosti njihovih provajdera usluga u oblaku, iako u ugovorima dobavljača usluga oblaka obično stoji da su za upravljanje podacima odgovorna preduzećima.

“Kako radna snaga postaje mobilnija i kako se barijere između posla i ličnog života osipaju, podaci kompanije su se raspršili u brojnim sredinama”, kaže Jirothi Swaroop, potpredsednik za proizvode i rešenja u Veritasu. “Kada su podaci rasparčani u celoj organizaciji i nisu pravilno označeni, verovatnije je da će skliznuti u mrak”, preteći reputaciji kompanije i njenom udelu na tržištu ako ona ne poštuje propise za zaštitu podataka, kao što je GDPR. Zato je od vitalnog značaja da organizacije preuzmu punu odgovornost i postaraju se za efektivno upravljanje i zaštitu podataka. “

Mračno doba podataka

Organizacije razmatraju jačanje bezbednosti podataka (64 procenata), poboljšavanje vidljivosti podataka i kontrolu (39 procenata) i garantovanje regulatorne usaglašenosti (32 procenata),kao glavne pokretače za svakodnevno upravljanje podacima. Ipak, većina ispitanika priznaje da njihova organizacija i dalje treba da napreduje u svim tim oblastima.

“Kompanijin rezervoar mračnih podataka je možda van vida i pameti za mnoge organizacije, ali to je privlačna meta za sajber kriminalce i napade ucenjivačkim malverom. Što više organizacije znaju o podacima koje drže, bolje će biti pri procjenjivanju njihove vrednost ili rizika koje nose”, dodao je Swaroop. “Međutim, sa prosečnom kompanijom koja drži milijarde datoteka sa podacima, ručna (manuelna) klasifikacija i označavanje podataka prevazilazi ljudske mogućnosti. Preduzeća moraju da upotrebe alatke za upravljanje podacima sa algoritmima, mašinskim učenjem, politikama i procesima koji mogu pomoći u upravljanju, zaštiti i sticanju vrednih saznanja iz svojih podataka, bez obzira na to gde se oni nalazili u organizaciji.”

Metodologija

Ukupno 1.500 donosilaca IT odluka i rukovodilaca podataka intervjuisano je u oktobru i novembru širom Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Švajcarske, UAE, Kanade, Meksika, Brazila, Australije, Novog Zelanda, Singapur, Kine, Japana i Republike Koreje.

Pročitajte i ovo...