Home Promo Premijera predstave Moj Šekspir na 6. Šekspir festivalu

Premijera predstave Moj Šekspir na 6. Šekspir festivalu

by bifadmin

Premijera predstave Moj šekspir prema konceptu Nikite Milivojevića koja će okupiti neka od najznačajnijih glumačkih imena bivše Jugoslavije, zatim bajkovita Bura maestralne Irine Bruk, Bogojavljenska noć sa dobitnikom čuvene britanske nagrade Olivije glumcem i muzičarem Džordž Megvajerom, Ričard III u režiji Aleksandra Popovskog i ekskluzivna regionalna premijera filma Sve je istina kultnog reditelja Keneta Brane…

Ovo je samo deo uzbudljivog programa šestog Šekspir festivala koji će se, uz podršku UNIQA osiguranja, održati od 27. juna do 3. jula u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, u Kulturnom centru Novog Sada i na centralnoj festivalskoj lokaciji – velelepnoj Vili Stanković u Čortanovcima. Karte za ovo jedinstveno dramskog iskustvo, koje je Evropska mreža festivala ove godine i zvanično uvrstila u listu najznačajnijih na Starom kontinentu, mogu se naći po ceni od 700 do 900 dinara.

„Ove godine nastavljamo sa neočekivanim formama, koje najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjicu i pomažu nam da ga još bolje upoznamo. U premijeri Moj Šekspir glumci Voja Brajović, Svetlana Ceca Bojković, Svetozar Cvetković, Zijah Sokolović, Vojin Ćetković, Milena Zupančić… sa nama dele do sada neotkrivene dogodovštine iza scene i iskustva koja su stekli glumeći u Šekspirovim dramama. Ugostićemo i ćerku legendarnog Pitera Bruka Irinu i njenu trupu sa kojom radi u Nacionalnom teatru iz Nice. Imaćemo jedinstvenu priliku da pogledamo kako je dobitnik prestižne britanske Olivije nagrade Džordž Megvajer izneo Bogojavljensku noć, urnebesnu komediju o ljubavnim trouglovima, prerušavanju, zameni identiteta i polova“, objašnjava Nikita Milivojević, direktor i idejni tvorac Festivala.

Milivojević je dodao da će program otvoriti Ričard III proslavljenog makedonskog reditelja Aleksandra Popovskog, u kojem glavnu ulogu igra talentovani Ozren Grabarić. Zatvoriće ga premijera filma Sve je istina u kojem se maestralni Kenet Brana, kao reditelj i glumac, bavi Šekspirovim poznim godinama. Uz njega igraju i zvezde poput Džudi Denč i Ijana MekKelena, a ova projekcija je jedinstvena prilika da publika pogleda film koji nakon Festivala neće ići u dalju bioskopsku distribuciju.

„U okviru pratećeg programa po prvi put organizujemo izložbu u vili Stanković i pričamo priču o Joci Saviću, nadarenom srpskom glumcu i reditelju koji je na nemačkoj pozorišnoj sceni praktično ustanovio novi princip igranja Šekspira. Savić je krajem XIX veka bio reditelj Kraljevskog dvorskog i nacionalnog pozorišta u Minhenu i osnivač čuvene Nove Šekspirove scene, ali je do danas ostao skoro nepoznat na našim prostorima“, naveo je Milivojević.

Šekspir festival, jedinstven u ovom delu Evrope i osmišljen kako bi negovao dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca, i ovu godinu održava se uz pomoć i podršku UNIQA osiguranja.

„Čast nam je što smo uz Šekspir festival od samog nastanka – što smo doprineli da dramski događaj sezone nastavi da raste i ponovo pronađe put do svoje verne publike. O tome koliko je ovaj događaj jedinstven možda najbolje govori i značajno evropsko priznanje kojim je nedavno nagrađen, kao i činjenica da će ove godine okupiti najveća imena srpskog i regionalnog glumišta. Festival je poseban i zato što se održava na otvorenom, u velelepnom zdanju vile Stanković, onako kako je to bilo u doba kada je Šekspir živeo i stvarao. Svojevrsni praznik umetnosti i pozorišta i ove godine nam donosi duh najpoznatijeg dramskog pisca svih vremena u neočekivanim formama. Jedna od njih je izložba o Joci Saviću, našem čoveku koga su u inostranstvu proslavile upravo Šekspirove drame“, izjavila je Sonja Marić, direktorka marketinga i korporativnih komunikacija UNIQA osiguranja i dodala da je za ovu kompaniju Šekspir festival prilika da podrži kulturu i pozorišnu scenu u Srbiji i ostane verna promociji pravih vrednosti.

Na konferenciji za medije povodom 6. Šekspir festivala govorili su, ispred institucija koje su podržale ovaj događaj, i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Vladimir Gak, predsednik Opštine Inđija i Aleksandar Simurdić, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

Pročitajte i ovo...