/ Vesti / Uskoro rastu cene avio karata u EU zbog novih ekoloških taksi?
BiF Analize Čitajte B&F online

Uskoro rastu cene avio karata u EU zbog novih ekoloških taksi?

This post has already been read 305 times!

Evropske zemlje razmatraju uvođenje novih taksi u avio sabraćaju zbog zagađenja koje proizvodi, što bi značajno poskupelo cene avio karata. Švedska je već uvela taksu na kerozin koja trenutno iznosi od 6 do čak 38 evra po avio karti, a u ovoj zemlji sve su glasnije prozivke kako je „sramota putovati avionom“. Francuska analizira mogućnost da ukine sve domaće letove za koje postoji zamena putovanja vozom kraćim od pet sati.

Već mesecima se u avio industriji raspravlja o uvođenju ekološke takse, zbog kritika da je komercijalna avijacija odgovorna za veliki udeo ukupne emisije ugljen-dioksida. Prema međunarodnoj organizaciji za civilnu avijaciju (ICAO), radi se o 2% ukupne količine ovih izduvnih gasova, dok nevladina organizacija Climate Action Network procenjuje da je u pitanju 5%.
Belgija i Holandija su početkom godine pokrenule pitanje zagađenja i očekuje se da će ono biti jedna od tema na sastanku Saveta minstara saobraćaja Evropske unije u Luksemburgu. Ostale zemlje EU takođe pažljivo prate situaciju.
„Postoje razlličite opcije sistema taksi za zagađivače i Francuska smatra da ih prvo treba proučiti kako bi se utvrdilo koji sistem je najbolji“, stav je francuskog ministra saobraćaja. Vlade evropskih zemalja takođe razmatraju uvođenje taksi koje bi se dodavale na cenu karte.
Političari prednost daju taksi na kerozin. Ovo avionsko gorivo je bilo oslobođeno svih taksi još od Kongresa o međunarodnoj civilnoj avijaciji u Čikagu 1944. godine. Tada je najvažnije bilo da se olakša razvoj avio saobraćaja, ali se danas čini da je motiv za nepostojanje takse zastareo.
Prema poverljivom izveštaju Evropske komisije, koji je nedavno „procureo“ u javnost, taksa od 330 evra za 1.000 litara kerozina bi smanjila emisije ugljen-dioksida za 11%. Švedska je već usvojila taksu na kerozin prošle godine, a u ovoj zemlji je sve glasniji pokret „Flygskam“ koji propagira da je sramota leteti avionom. Taksa trenutno iznosi od 6 do čak 38 evra po karti, u zavisnosti od destinacije, a primenjuje se na sve letove kojima su polazne tačke švedski aerodromi. Očekuje se da će i ostale evropske zemlje uskoro uvesti slične mere.
Takođe, iz Francuske stiže vest da ova zemlja razmatra uvođenje zakona kojim bi se ukinuli domaći letovi, ukoliko za njih postoje zamenska putovanja vozom, kraća od pet sati. U predlogu zakona piše da jedan let od Pariza do Marselja emituje 178kg ugljen-dioksida po putniku, dok isto putovanje vozom generiše 4.14kg ovog gasa po putniku, prenosi sajt Point Me.
Izvor: Travel Magazine

 

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close