Home VestiEkonomija Za godinu i po dana mikro mala i srednja preduzeća iskoristila 20 miliona evra kredita Erste Banke u okviru COSME programa

Za godinu i po dana mikro mala i srednja preduzeća iskoristila 20 miliona evra kredita Erste Banke u okviru COSME programa

by bifadmin

Erste Banka u prvom kvartalu 2019. ukupne plasmane kredita mikro preduzećima povećala za petinu u odnosu na isti period prošle godine. Sektor trgovine na veliko i malo, prerađivačka industrija i sektor transporta i skladištenja najčešći su korisnici više od 800 plasiranih kredita.

Nakon što je potpisala ugovor o garanciji sa Evropskim investicionim fondom (EIF), Erste Banka je u proteklih godinu i po dana u okviru COSME programa odobrila više od 800 investicionih i kredita za obrtna sredstva mikro, malim i srednjim preduzećima, u ukupnom iznosu od 20 miliona evra. Dogovoreni portfolio od 25 miliona evra je tako iskorišćen gotovo 80 odsto, znatno pre kraja perioda dostupnosti sredstava u oktobru 2020. godine.

Većina korisnika kredita je iz sektora trgovine na veliko i malo, gotovo trećina (29 procenata). Sledi prerađivačka industrija, sa 22 odsto, a potom sektor transporta i skladištenja sa devet procenata odobrenih kredita.

„U okviru COSME programa, preduzetnici i mikro, mala i srednja preduzeća dobili su pristup kreditima sa dužim periodom otplate i smanjenim uslovima za kolateralom. Klijenti su ovu podršku prepoznali kao značajnu, što se i ogleda u njihovom zaista velikom interesovanju, naročito za kredite za obrtna sredstva sa rokom dužim od 36 meseci. Erste Banka je tokom prvog kvartala 2019. godine ukupne plasmane kredita mikro preduzećima povećala 20 procenata u odnosu na isti period prošle godine“, naglašava Bojan Vulikić, direktor Direkcije za mala preduzeća i preduzetnike u Erste Banci.

Svrha COSME programa je da doprinese promociji preduzetništva, lakšem pristupu finansijama i unapređenju internacionalizacije i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. Za koordinaciju aktivnosti u okviru programa zaduženo je Ministarstvo privrede Republike Srbije.

„Pristup izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća (MSP) i preduzetnike je u središtu politike Evropske unije prema ovom segmentu privrede. Erste Banka je posvećena podršci mikro, malim i srednjim preduzećima, a finansiranje koje je EIF obezbedio kroz COSME program joj je omogućilo da ponudi sredstva po povoljnijim uslovima. Evropski investicioni fond sa zadovoljstvom povećava podršku pravim biznisima“, kaže Pjer Luiđi Žiliber (Pier Luigi Gilibert), direktor EIF-a.

Maksimalni iznos kredita za obrtna sredstva je 150.000 evra, i oni se odobravaju mikro, malim i srednjim preduzećima na rok duži od 36 meseci. COSME garancija omogućava podizanje kredita bez čvrstog kolaterala, isključivo na bazi menica klijenata. Kad je reč o investicionim kreditima, rok za otplatu iznosi 60 do 120 meseci sa zalogom, odnosno hipotekom na predmetu finansiranja.

Pročitajte i ovo...