Home Slajder Od danas nova mreža Poreske uprave

Od danas nova mreža Poreske uprave

by bifadmin

Od danas stupa na snagu nova organizaciona struktura Poreske uprave Srbije koja umesto 78 sada ima 37 filijala, objavljeno je na sajtu Poreske uprave.

Novim planom objavljenim na sajtu Poreske uprave, filijali u centru Beograda, u Despota Stefana 118, sada se pridružuju  Stari Grad, Rakovica, Savski Venac, Vračar.

Poreski obveznici Mladenovca i Sopota koji su prethodno odlazili u svoje filijale, sada se moraju obratiti filijali na Voždovcu. Filijale Smederevska Palanka i Velika Plana sada su u Smederevu.

Osnovne aktivnosti nove mreže odnose se na rad na osnovnim poreskim oblicima:
Porez na dobit pravnih lica;
Porez na dodatu vrednost;
Porez na dohodak građana;
Doprinosi za obavezno socijalno osiguranje;
Akcize.
Podsećamo, prošle godine je u skladu sa programom transformacije broj filijala smanjen za 100, sa 178 na 78.

Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković je u intervjuu za današnje Novosti naglasila da u ovu novu organizacionu strukturu, počev od 1. jula, Poreska ulazi bez ijednog otpuštenog radnika i ovu činjenicu su uvažili kako zaposleni u Poreskoj upravi, tako i reprezentativni sindikat.

„U poreskoj administraciji je 2005. bilo 10.092 zaposlenih, a danas nas ima oko 4.800. U naredne dve godine očekujemo odlazak u penziju 1.058 zaposlenih. To nas je dovelo do zaključka da nam je svaki zaposleni dragocen, da je neminovan prijem novih mladih kadrova, ali i da su neophodni obuka i prenos znanja“, kazala je ona.

Ona je istakla da se kvalitet usluga za građane se neće izmeniti i neće uzrokovati dodatne troškove. Kako je rekla, Poreska uprava je imala u vidu potrebe građana u delu poreskih oblika kao što su porez na prenos apsolutnih prava za motorna vozila i nepokretnosti, porez na nasleđe i poklon, porez na držanje, nošenje i upotrebu dobara.

„Upravo zbog toga, formirali smo Sektor za izdvojene aktivnosti koji ima organizacione delove na lokacijama širom Republike Srbije, u kojima poreski obveznici mogu da podnesu poreske prijave i u papirnom obliku. Fizičkim licima je omogućeno da poreske prijave podnose i elektronski i u papirnom obliku u svim organizacionim delovima Poreske uprave, kao i do sada. Takođe, i ubuduće će ostati otvorene pisarnice, putem kojih će građani moći da ostvare kontakt sa Upravom”, objasnika je direktorka Poreske uprave Srbije.

Izvor Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...