Home VestiEkonomija Fiskalna konsolidacija omogućiće stabilno poslovno okruženje

Fiskalna konsolidacija omogućiće stabilno poslovno okruženje

by bifadmin

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikola Ćorsović prisustvovao je sastanku Slovenačkog poslovnog kluba na kom je govorio o merama fiskalne konsolidacije koje Vlada preduzima kako bi suzbila sivu ekonomiju i time omogućila stabilno i predvidivo poslovno okruženje.

ZMJ_0901

„Aktivnosti države na smanjenju javne potrošnje, duga i inflacije doprineće tome da zemlja postane manje rizična. To će omogućiti jeftinije finansiranje i na duži rok dati izvesnije poslovanje. Najveći efekat po budžet od suzbijanja sive ekonomije očekujemo od uvođenja „on lajn“ fiskalnih kasa, što bi trebalo da počne krajem prvog tromesečja naredne godine jer će tako biti uvedena bolja kontrola“, najavio je Ćorsović.

Ambasador Slovenije u Srbiji Franc But izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom finansija: „Posebno me raduje što je između Srbije i Slovenije sklopljen dogovor o vraćanju poreza na dodatu vrednost, što mislim da je važan korak koji ide u korist obema privredama. U Srbiji posluje oko 1.460 slovenačkih firmi, od kojih je oko 400 aktivno, a koje zapošljavaju oko 30.000 ljudi.“

Državni sekretar je istakao da je sa budžetom za 2014. godinu Vlada predvidela kratkoročne mere za stabilizaciju javnih finansija, koje treba da daju rezultate već u sledećem budžetu. Povećanje donje stope PDV uz smanjenje tražnje koje se očekuje zbog smanjenja troškova države, u prvom naletu će otežati poslovanje, ali se smatra jednom od najefektivnijih mera. Pored toga naveo je uvođenje „solidarnog poreza“, borbu protiv sive ekonomije i drastičnu promenu politike subvencija. “Najveći problemi na polju finansija su visok budžetski deficit i javni dug, zato je cilj fiskalne strategije da se javni dug stabilizuje na nivou 69 odsto BDP, da bi zatim, kako ekonomija bude rasla i uz kontrolu deficita, počeo da pada,” rekao je Ćorsović.

Kratkoročne mere trebalo bi da omoguće da se u drugoj polovini naredne godine pribegne i strukturnim merama. Međutim, neke od kratkoročnih mera, među kojima promene zakona o radu, završetak promena zakona o privatizaciji i promene zakona o izgradnji moraju se uvesti odmah, naglasio je Ćorsović. Slovenačke privrednike koji su prisustvovali sastanku, interesovalo je na koje načine će se omogućiti efikasnije sprovođenje Zakona o rokovima plaćanja, kakve mere konkretno će biti preduzete u borbi protiv sive ekonomije i kakva će ubuduće biti politika subvencija.

Na komentar ambasadora Slovenije u Srbiji Franca Buta da su mnogim investitorima koji su došli u Srbiju u velikoj meri značili podsticaji koje su dobili za zapošljavanje, državni sekretar Ćorsović rekao je da bi trebalo razlikovati dve vrste subvencija – jedne koje su namenjene za privlačenje investicija, i o kojima će vlada razmisliti kako da taj proces bude selektivniji i kako da se sa manje postigne što više, i subvencije za preduzeća u restrukturiranju koje će postepeno biti ukinute.

Pročitajte i ovo...