Home VestiEkonomija Izgradnja kanala „Istanbul“: Imaće trostruko veći kapacitet od Bosfora

Izgradnja kanala „Istanbul“: Imaće trostruko veći kapacitet od Bosfora

by bifadmin

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da krajem juna ove godine počinje izgradnja projekta „Kanal Istanbul“.

Kako javlja Agencija Anadolija (AA), Erdogan je govorio na ceremoniji otvaranja tornja „Camlica“ u Istanbulu, a tom prilikom je potvrdio kada počinju radovi na dugoočekivanom projektu.

„Ako Bog da, krajem juna postavljamo kamen temeljac za kanal ‘Istanbul'“, rekao je Erdogan i dodao: „S desne i leve strane kanala ‘Istanbul’ izgradićemo dva nova grada. Sa ta dva grada Istanbul će biti poseban.“
Projektom je planirana izgradnja novog kanala između Mramornog mora i Crnog mora radi jačanja sigurnosti pomorskog saobraćaja. Planirano je da kapacitet kanala „Istanbul“ bude skoro trostruko veći od kapaciteta bosforskog kanala.

Ranije je objavljeno da bi novim kanalom kroz Istanbul dnevno na siguran način prolazilo do 185 brodova, a trenutno kroz Bosfor plovi između 118 i 125 brodova.

Nadležno Ministarstvo životne sredine i urbanizma Turske izdalo je posebne saglasnosti za taj megaprojekat kojim će se znatno rasteretiti transport opasnih materija kroz Bosfor.

Planirano je da izgradnja projekta bude završena krajem 2025. ili početkom 2026. godine.

Izvor:B92

Foto:Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar