Home VestiBiznis & Finansije Italija: Intesa Sanpaolo traži pomoć države

Italija: Intesa Sanpaolo traži pomoć države

by bifadmin

Intesa Sanpaolo, najveća italijanska banka po tržišnoj vrednosti, najavila je da će možda zatražiti pomoć italijanske vlade, prenosi Bloomberg.

Izvršni direktor banke Korado Pasera izjavio je da će odluka o traženju državne pomoći verovatno biti donesena na sastanku Uprave banke zakazanom za 20. mart.

Tim bi potezom milanska Intesa bila druga po redu italijanska banka kojoj je potrebna državna pomoć usled produbljivanja globalne finansijske krize. Banco Popolare, objavila je naime 10. marta, da planira da italijanskoj vladi proda 1,45 milijardi evra vredne konvertibilne obveznice.

O tom modelu povećanja kapitala razmatra UniCredit banka, dok je Mediobanca objavila da nije zainteresovana za vladinu ponudu.

Vlada je bankama istovremeno uputila zahtev da nastave saplaniranim kreditiranjem malog i srednjeg preduzetništva po istim kamatnim stopama kao u protekle dve godine, kako bi se smanjili efekti krize i podstakao ekonomski rast.

Italijanski BDP vredan 1,8 biliona dolara, ove godine je pao za 2,6 odsto nakon što je 2008. zabeležio negativnu stopu od 1 odsto (najviše u poslednjih 30 godina), objavila je početkom marta centralna banka Italije.

Pročitajte i ovo...