/ Biznis & Finansije / OECD: Kriza ce biti dublja nego što predvida MMF
BiF Analize Čitajte B&F online

OECD: Kriza ce biti dublja nego što predvida MMF

This post has already been read 1053 times!

Globalna ekonomska kriza biće još dublja nego što je krajem januara predvideo Međunarodni monetarni fond (MMF), a tekuće tromesečje biće gore od svih dosadašnjih, tvrdi glavni ekonomista Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (OECD) Klaus Schmidt Hebbel.

MMF je 29. januara snizio prognoze stope rasta svetske privrede na 0,5 posto u 2009. godini, nasuprot ranije projektovanog rasta globalnih privrednih aktivnosti na nivou od 2,2 posto. MMF je predvideo i ukupan pad aktivnosti u razvijenim privredama od dva posto u 2009.

Čak ni navedene, drasticno naniže revidirane prognoze za svetsku privredu, tumači Schmidt-Hebbel, ne odražavaju prave razmere krize u ovom trenutku. On priprema nove prognoze OECD-a koje ce biti objavljene krajem marta ove godine, a koje će prema njegovim rečima pokazati da će recesija na svim nivoima biti mnogo dublja i dugotrajnija nego što je predviđeno MMF-ovim prognozama u januaru. Ekonomije 30 zemalja članica OECD imace značajno lošije rezultate u odnosu na svetski prosek, jer će u zemljama u razvoju kao što su Indija, Kina i neke druge rast biti i dalje blago pozitivan u 2009. godini, najavljuje Schmidt-Hebbel.

Prema njegovoj proceni, tekuće tromesečje će se najverovatnije pokazati najgorim tromesečjem u aktuelnoj krizi, nakon ionako veoma lošeg četvrtog kvartala u 2008. kada je SAD, kao najdominantnija svetska privreda zabeležila najveći pad tromesečnih privrednih aktivnosti u poslednjih 26 godina.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close