Home VestiBiznis & Finansije Energetski forum u Sarajevu

Energetski forum u Sarajevu

by bifadmin

Sa sajta BalkanInsight i izveštaja sa otvaranja Regionalnog energetskog foruma u Sarajevu, saznajemo kako zapadne ekonomije budno motre iskorišćavanje energetskih potencijala balkanskih zemalja, i urgiraju kod lokalnih lidera za preduzimanje neophodnih reformi, kako bi ovaj sektor bio otvoreniji za investiranje.

Nekoliko zvaničnika Evropske unije na otvaranju Regionalnog energetskog foruma u Sarajevu istaklo je fascinantne potencijale Balkana u oblasti energetike. Kao dokaz dobre volje, EBDR je nedavno lansirao nove instrumente, kako bi se obezbedio priliv investicija u vrednosti od 110 miliona evra u energetski sektor zapadnog Balkana. Pola od ove svote išlo bi direktno u ruke privatnim kompanijama, a drugi deo novca bankama za kreditiranje preduzeća i domaćinstava.

Na pres konferenciji povodom ovog događaja, predsednik EBDR-a, Tomas Mirou izjavio je da postoji plan da se „u energetski sektor zemalja zapadnog Balkana investira oko 20 miljardi eura do 2020. godine“.

Jedna od ključnih tema ovog foruma je promovisanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, a kao što znamo Balkan i jeste na mapi ucrtan kao riznica geo – termalnih bogatstava.

Pročitajte i ovo...