Home VestiBiznis & Finansije Kosovo: Državni uticaj na medije

Kosovo: Državni uticaj na medije

by bifadmin

Džeta Džara, autorka emisije na državnoj televiziji Kosova pod nazivom „Život na Kosovu“ i direktor BIRN-a u ovoj zemlji, optužena je od strane prorežimskih medija da je špijun iz Beograda. Osim medijske hajke, ona dobija i pretnje smrću, a sve to zbog praćenja kontroverznih tema, od kojih je jedna – sloboda medija na Kosovu.

Kao što smo pomenuli, ova novinarka se bavi kontroverznim i tabu temama, a nekim medijima je zapala za oko emisijom koja prikazuje stigmatizaciju medija u Drenici.

Birn izveštava kako poslednjih nekoliko dana kosovski tabloidi pokušavaju da dokažu da je pomenuta novinarka agent srpske tajne policije i agituju za ukidanje ove emisije. Tabloid Infopress ide toliko daleko da komentariše kako će Džeta Džara, svojom krivicom, imati veoma kratak život. Pomenute novine se nisu ustručavale ni da objavljuju preteća pisma svojih čitalaca.

Bes javnosti Džara je navukla na sebe 28 maja, uoči emitovanja emisije o slobodi štampe na Kosovu, tvrdeći da država u velikoj meri kotroliše sadržaj izveštavanja. Video prilog koji prikazuje kako je novinarski tim kosovskog BIRN-a izbačen iz Kancelarije za Javno informisanje Skenderaja u Drenici i „otpraćen“ pomoću oružanih snaga iz grada, izazvao je mnoge polemike.

Ovde možete naći Infopressove članke na engleskom (u pdf-u), a ovde transkript sporne emisije.

Pročitajte i ovo...