Home VestiBiznis & Finansije Novi grip u Srbiji

Novi grip u Srbiji

by bifadmin

Torlak je potvrdio prvi slučaj zaraze novim gripom (H1N1) u našoj zemlji, a preduzete su sve mere prevencije, kako za zaraženog, tako i za sve koji su sa njim bili u kontaktu. Nadležni kažu da nema mesta panici, ali ako imate neke simptome gripa možete nazvati dežurne službe na telefone date u nastavku teksta.

Hospitalizovani mladić koji se nedavno vratio iz Argentine ima virusnu upalu pluća, ali je njegovo zdravstveno stanje stabilno. U slučajevima zaraze ovim gripom preporučuje se terapija „tamifluom“ u roku od 48 h od pojave prvih simptoma, ali prvi zaraženi Srbin je započeo istu terapiju 60 sati posle pojave simptoma. To ne znači da lek neće delovati, već samo da će biti manje efikasan.

Što se tiče širenja zaraze, epidemiolog Predrag Kon izjavio je za medije da su u toku istraživanja i epidemiološka ispitivanja svih sa kojima je mladić bio u kontaktu. Od njih 12, niko za sada nema simptome gripa.

Mnogi tvrde da smo ako ne sada, pojavu gripa mogli očekivati zbog predstojeće Univerzijade, koja je, kao i predstojeći muzički festivali, pogodno tlo za širenje bolesti. Za pojedinačne slučajeve obolelih na navedenim manifestacijama procedura je ista kao i sa hospitalizovanim mladićem (izolacija i ispitivanje onih sa kojima je oboleli bio u kontaktu), a postoji posebna procedura za slučaj da se zaraza proširi na više od 1% učesnika, mada epidemiolozi tvrde da je to manje moguć scenario.

Kao što smo i pisali, ne očekuje se širenje zaraze tokom leta (očekivani broj obolellih je 1% stanovništva, a bili smo toliko ažurni da taman za toliko osoba imamo vakcina), već sa prvim zahlađenjem.

Preporuke za prevenciju

Gotovo sve zdravstvene službe poručuju građanima da nema mesta panici, ali ima oprezu. Brinite o higijeni ruku i disajnih puteva, provetravajte prostorije i držite odstojanje od najmanje jedan metar od drugih osoba.

Takođe, tokom kašljanja i kijanja prekrivajte nos i usta papirnatom maramicom koju bi trebalo da bacite posle jedne upotrebe.

Dežurni telefoni

I, ako primetite neke od simptoma gripa, a to su povišena tempretarura, respiratorni problemi, povraćanje, malaksalost i ostali simptomi i klasičnog gripa, slobodno pozovite neki od telefona datih na sajtu B92, koje možete videti, za svaki grad ponaosob, klikom na listu kontakata.

Pročitajte i ovo...