Home VestiBiznis & Finansije Evropska komisija: 100 miliona evra podrške budžetu Srbije

Evropska komisija: 100 miliona evra podrške budžetu Srbije

by bifadmin

Evropska komisija odobrila je 31. jula 100 miliona evra podrške budžetu Srbije kako bi pomogla ekonomskom oporavku zemlje i smanjila ekonomske i socijalne posledice svetske ekonomske krize.

U saopštenju Evropske komisije navodi se da srpski budžetski deficit rapidno raste usled tekuće krize, zbog čega je, uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, ustanovljen program za makroekonomsku stabilnost. Pomoć budžetu Srbije, koja se izdvaja iz sredstava programa pretpristupne pomoći (IPA), biće isplaćena u dve rate po 50 miliona evra, na jesen 2009. godine i u prvoj polovini 2010. godine.

Za isplatu pomoći neophodno je da se Srbija u potpunosti pridržava programa MMF-a i da ispuni uslove koje je utvrdila Evropska komisija u saradnji sa Vladom Srbije, a odnose se na kratkoročnu reformu sistema upravljanja javnim finansijama i integraciju u EU. Srbija, takođe, treba da osigura i da zakoni o konkurenciji i kontroli državne pomoći budu primenjeni, i da nastavi da razvija administrativne kapacitete institucija i tela ključnih za integraciju u EU.

Evropski komesar za proširenje, Oli Ren, istakao je značaj podrške budžetu Srbije kako bi zemlja mogla da nastavi reforme važne za integraciju u EU, koje bi, u suprotnom, zbog krize mogle da budu odložene. Na ovaj način mi podržavamo napore Srbije da nastavi proces integracije u EU i tokom ekonomske krize, poručio je evropski komesar za proširenje.

Pročitajte i ovo...