Home VestiBiznis & Finansije Finance: Mercator se sprema da kupi Delta Maksi

Finance: Mercator se sprema da kupi Delta Maksi

by bifadmin

Slovenačka kompanija Mercator, prodajom nekretnina i izdavanjem 20 odsto novog kapitala, sprema se da kupi kompaniju Delta Maxi, piše slovenački ekonomski dnevnik Finance.

Navodi se da bi kupovinu Delta Maksija Miroslava Miškovića, Mercator izveo zamenom akcija i gotovinom, a prema njihovim procenama za to je potrebno oko 400 miliona evra. U prvoj fazi Mercator bi kupio polovinu Maksija, za oko 200 miliona evra.

Tu finansijsku konstrukciju Mercator bi sastavio pomoću odobrenog kapitala i gotovine. Delta bi dobila 20 odsto akcija, dok bi ostatak, u vrednosti od 70 miliona evra, Mercator nabavio prodajom nekretnina i kreditima.

Finance dodaju i da je kriza opasno nagrizla poslovno carstvo Miroslava Miškovića, ali da prema njihovim izvorima on još uvek nije prisiljen na paničnu prodaju.

U Mercatoru ne komentarišu pisanje lista, ali istovremeno prodaju 36 nekretnina u Sloveniji. Upravo zarada od te prodaje bi trebalo da bude jedan od izvora finansiranja njihovih novih investicija. Što se tiče dokapitalizacije, koju Mercator planira, prema komentaru ove kompanije, njena svrha je ‘pravovremeno osiguravanje dodatnih finansijskih izvora za moguća sprovođenja strateških povezivanja’.

U Delti Maxiju koncentrisana je maloprodajna aktivnost poslovne grupe Delta, koja je vodeći trgovac u Srbiji i Crnoj Gori i drugi u Bugarskoj, gde radi pod robnom markom Piccadilly. Prisutna je i u Republici Srpskoj i Albaniji, gde Mercator upravo planira otvaranje svojih prvih trgovina.

Pročitajte i ovo...