Home VestiBiznis & Finansije Jednopolarni svet se menja

Jednopolarni svet se menja

by bifadmin

Da li je finansijski kolaps na Zapadu i ekonomski uspon Kine, Indije i Brazila označio da je došao kraj svetskom poretku u kojem su SAD i njihovi saveznici dominirali?

Farid Zakarija, urednik međunarodnog izdanja nedeljnika Njuzvik i autor knjige „Postamerički svet“ za BBC kaže da njegovo istraživanje ukazuje na to da je situacija upravo takva. „Ovo je najveća promena odnosa snaga u svetu u proteklih nekoliko vekova. Prvi put u najmanje tri stotine godina nezapadni akteri toliko su ojačali da će voditi glavnu reč na svetskoj sceni. Setimo se čuvenog izveštaja investicione banke Goldman saks iz 2007. godine, u kojem se navodi da će za 20 godina među četiri najjače svetske privrede samo jedna biti zapadna – veliku četvorku činiće Amerika, Japan, Kina i Indija. Dakle, obrisi novog svetskog poretka uveliko se pomaljaju“, kaže on.

Podela moći i uticaja

Taj novi scenario, napominje Zakarija u razgovoru za BBC, ne znači da će zapad biti uništen i da će Amerika nestati. „Amerika će u doglednoj budućnosti ostati najjača ekonomska sila; Zapad će i dalje biti veoma značajan, ali moraće svoju moć da deli sa novim akterima, i to sa kulturama i civilizacijama kojima je tradicionalno dominirao, koje je kolonizovao i potcenjivao. Proces uspostavljanja nove ravnoteže u svetu je velika priča našeg vremena.“

Poznato je da je ekonomska moć podloga za sve druge – političku, diplomatsku i vojnu.

U novoj konstelaciji snaga, uticaj SAD biće svakako umanjen, ali jedna okolnost Vašingtonu ide na ruku, dodaje sagovornik BBC-ja: „Kinezi, čini se, nisu preterano zainteresovani da postanu ‘svetski policajac’ – tu ulogu rado prepuštaju Americi i izvlače koriost iz tako uspostavljene stabilnosti. Ali, Amerika više neće imatu slobodu delovanja – njena armija jeste najveća na svetu, ali njena finansijska sudbina u potpunosti zavisi od dobre volje Kine da i dalje otkupljuje njene dugove. To svakako ne ide uz titulu globalnog svetskog hegemona. Valja napomenuti i da su Kina, Indija, Brazil i mnoge druge zemlje jako dobro savladale lekcije iz kapitalizma. To je prava priča – urođenici su prevazišli gospodare i označili kraj postojećeg svetskog poretka. Novi će u osnovi biti izgradjen po zapadnom modelu, ali njime će upravljati nezapadne zemlje“, kaže Farid Zakarija .

Opasnosti multipolarnog sveta

Prerastanje jednopolarnog u multipolarni svet sa sobom donosi i neke opasnosti, smatra autor knjige „Postamerički svet“: „Brine me to što smo ušli u period velike tranzicije, a takvi periodi su obično praćeni neredima i nasiljem. Era američke i nemačke hegemonije nestaje, novi poredak se urušava, a novi se još nije stabilizovao. Takva vremena su veoma opasna“, kaže on.

Ali zar nije jendopolarni svet u kome je dominirala Amerika, bio jednako opasan?

„Znam da se ljudima ne dopada mnogo toga što Amerika čini, ali protekle tri decenije bile su, istorijski gledano, period političke stabilnosti i mira bez presedana. Ako bi kojim slučajem Kina i Amerika došle u sukob, mogli bismo da se pozdravimo sa globalizacijom i sa stabilnim svetskim poretkom. To ne mora da znači da bi počeo pravi, vrući rat, ali i eventualni hladni rat, koji podrazumeva formiranje novih saveza i sukobljavanje preko posrednika, bio bi dovoljno štetan“, kaže na kraju razgovora za BBC Farid Zakarija.

(BBC)

Pročitajte i ovo...