Home TekstoviNove tehnologije Kineski filtar za Internet dobija rivala

Kineski filtar za Internet dobija rivala

by bifadmin

Američka kompanija čiji je softverski kôd navodno ukraden da bi se koristio u programu filtriranja pristupa internetu u Kini, objavila je u nedelju da će uzvratiti udarac tako što će u toj zemlji ponuditi rivalski proizvod po veoma niskoj ceni.

Kompanija Solid Oak Software iz Santa Barbare u Kaliforniji, koja tvrdi da je njen kôd prekopiran u filtarski program koji je u Kini trebalo da se isporučuje uz svaki novi računar, istražuje načine kako da u toj zemlji ponudi svoj filtar za Web – po izuzetno niskoj ceni ili čak besplatno, naveo je u svojoj elektronskoj poruci predsednik kompanije Brajan Milbern. Njihov program, nazvan CyberSitter i namenjen roditeljima, pojaviće se sledećeg meseca i nudiće se na nekoliko jezika, uključujući kineski.

Verzija na kineskom nadmetaće se s programom Zelena brana pratilac mladih, za koji Solid Oak kaže da sadrži kôd prekopiran iz njegovog programa. Kineska vlada je prvobitno naredila proizvođačima personalnih računara da Zelenu branu od 1. jula obavezno isporučuju sa svakim novim računarom i objavila da je razvijačima programa platila kako bi svim kupcima obezbedila da taj softver godinu dana koriste besplatno. Program je navodno trebalo da štiti decu od pornografije na internetu, ali su se javile sumnje da bi mogao da blokira i politički osetljive sadržaje.

Zbog velikog pritiska stranih proizvođača računara (i američke vlade), Kina je ovu obavezu odložila na neodređeno vreme svega nekoliko sati pre njenog stupanja na snagu. Prošlog meseca objavila je da kupci računara više nisu obavezni da instaliraju program ali da će to biti obavezno u javnim školama, internet kafićima i na drugim javnim mestima.

Veliki proizvođači računara Lenovo, Acer i Sony koji su isporučivali Zelenu branu sa svojim računarima prestali su to da čine. Lenovo ga više ne instalira, ali će ga isporučivati uz računar ukoliko to kupac zatraži. Acer koji je s novim računarima isporučivao CD s programom Zelena brana prestao je da ga isporučuje ovog meseca „jer Kina više ne zahteva distribuciju tog softvera“. Sony je svoje isporuke obustavio pre oko dva meseca. (M.V.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...