Home TekstoviNove tehnologije Novi pretraživač prilagođen potrebama muslimana

Novi pretraživač prilagođen potrebama muslimana

by bifadmin

Novi pretraživač nazvan I’m Halal, podešen je tako da filtrira sadržaj koji islam zabranjuje.

Ukoliko bi se kao posledica upita mogao pojaviti neprimeren sadržaj, pojavljuje se upozorenje u kome se navodi da je taj sadržaj zabranjen (haram), objasnio je u svojoj poruci osnivač ovog pretraživača Reza Sardeha. (Reč „halal“ znači dozvoljen.)

Pored toga što su razvili pretraživačku tehnologiju, Sardeha i njegov tim koji se nalaze u Holandiji, napravili su i dvoslojni filtar. Kad korisnik dobije haram rejting prvog ili drugog nivoa od ukupno tri, savetuje mu se da izabere drugu ključnu reč za pretraživanje, ali će moći da nastavi pretraživanje ukoliko veruje da će pribavljeni rezultati biti čisti.

Reči kao što su pornografija i silovanje imaju rejting tri i blokiraju se. Međutim, pivo i svinjetina dobijaju rejting jedan, jer ih korisnik ne može konzumirati sa Interneta, objasnio je Sardeha.

Pretraživač je pokrenut 1. septembra i do sada je navodno imao preko 400.000 posetilaca. Njegovi promoteri razmišljaju o korišćenju reklama kao izvora prihoda za održavanje.

Muslimani su poslednjih godina postali veoma aktivni na Internetu, ali do sada nisu postojale alatke koje bi im pomogle da njihove Internetske aktivnosti budu bezbedne i odgovorne. ImHalal.com zato nastoji da stvori sigurno i čisto okruženje za muslimane koji pretražuju Web, kaže Sardeha.

Najčešće korišćeni pretraživači su u mnogim delovima sveta izloženi kritikama zato što prikazuju sadržaje koji su uvredljivi za lokalnu kulturu, ili su u suprotnosti s lokalnim zakonima. U Izraelu je, na primer, iz tih razloga za ortodoksne Jevreje razvijena i u junu puštena u rad košer verzija Googlea nazvana Koogle. (M.V.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...