Home TekstoviNove tehnologije Polovina Britanaca koristi samo jednu lozinku

Polovina Britanaca koristi samo jednu lozinku

by bifadmin

Britanska kompanija CPP, koja se bavi razvojem rešenja za bezbednu upotrebu digitalnih elektronskih dokumenata, kao što su, primera radi, bankarske platne kartice, objavila je rezultate svog istraživanja navika korisnika tih dokumenata u Velikoj Britaniji.

Istraživači su ustanovili da skoro polovina Britanaca koristi samo jednu lozinku za pristupanje svojim nalozima, bilo da se radi o bankarskom računu ili nalogu za korišćenje društvene mreže. Dve trećine učesnika istraživanje je izjavilo da teško pamti više od jedne lozinke, dok je 17 posto ispitanika izjavilo da strahuje da više neće moći da pristupe svojim nalozima ukoliko zaborave svoju lozinku.

Približno 40 posto učesnika istraživanja je izjavilo da najmanje još jedna osoba zna njihove lozinke, bilo da se radi o bračnom drugu, detetu ili kolegi sa posla. Od ovog broja, dva posto ispitanih je izjavilo da njihov nekadašnji supružnik još uvek ima pristup njihovom bankarskom računu ili nalogu za korišćenje društvene mreže.

Britanci nisu previše maštoviti kada određuju svoje lozinke, navode istraživači CPP-a. Osamnaest posto anketiranih kao lozinku koristi ime svog kućnog ljubimca, a 12 posto njih datum svog rođenja ili datum rođenja nekog od članova porodice. Deset posto ispitanika je izjavilo da kao lozinku koristi imena svoje dece, dok devet posto njih koristi devojačko prezime svoje majke.

Predstavnici kompanije CPP su izjavili da je 57 posto ispitanika osetilo posledice krađe njihovih lozinki. Od tog broja, u 18 posto slučajeva se radi o krađi lozinke radi kupovine preko Interneta, u 12 posto slučajeva napasnici su “počistili” bankarski račun žrtve, a u pet posto slučajeva ukrali lične poverljive podatke vlasnika lozinke.

Sara Blejni, rukovodilac CPP-ovog odeljenja za suzbijanje krađe identiteta kaže:”Niko razborit ne bi koristio isti ključ za otključavanje kućnih vrata, garaže ili automobila. Ako to imamo na umu, onda za korisnike koji se ne služe sa više lozinki kada pristupaju svojim bankarskim računima ili drugim nalozima, u najmanju ruku možemo reći da su neoprezni”. (G.B.)

izvor: mikro.rs

Pročitajte i ovo...