Home VestiBiznis & Finansije Srbija: Uskoro više penzionera nego zaposlenih

Srbija: Uskoro više penzionera nego zaposlenih

by bifadmin

Prema nekim važećim standardima, odnos radnika i penzionera bi trebalo da bude 4:1. U Srbiji ne da nemamo jednog penzionera na svakog četvrtog radnika, već postoji bojazan da će, ako se nastave otpuštanja, uskoro biti više penzionera nego zaposlenih.

E kapija javlja da zaposleni već sada ne mogu da podmire potrebe Fonda za isplatu penzija, te PIO fond potpomaže država sa 40% novca. Zato nam i Svetska banka i MMF preporučuju reformu penzionog sistema. Naime, pošto je trenutni srpski model penzionog sistema neodrživ, država je u prethodnih pet godina (ne računajući ovu) iz budžeta uplatila u Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje oko 565 milijardi dinara, što je više nego celokupni privatizacioni prihodi Srbije, koji su u istom periodu iznosili oko 502 milijarde dinara.

Prema podacima Internet portala „Ekonomija“, u Srbiji sada ima 1.600.000 penzionera i 1.850.000 zaposlenih.

Zato Zoran Popov, jedan od autora aktuelnog penzijskog sistema tvrdi da reforma mora preispitati politiku beneficiranog radnog staža, odlazak u invalidsku penziju i pomeriti starosne granice za odlazak u penziju. Iako već godinama pričamo o reformi penzionog sisetma, ovaj put ćemo zaista po tom pitanju morati nešto i da uradimo. Naime, MMF je nedavno od Vlade Srbije tražio da do oktobra osmisli kako će smanjiti troškove za penzije, koji su trenutno najveći budžetski izdatak države.

Zakonsko rešenje ovog problema možemo očekivati tek početkom iduće godine.

Pročitajte i ovo...