Home TekstoviNove tehnologije Kina predstavila „Mlečni put“

Kina predstavila „Mlečni put“

by bifadmin

U nastojanju da postane svetski lider na polju tehnologije, Kina je u četvrtak najavila svoj do sada najbrži superkompjuter. Kineski Nacionalni univerzitet odbrambene tehnologije (drugim rečima vojna akademija), je predstavio sistem koji bi se na poslednjoj rang-listi 500 najbržih superkompjutera našao na četvrtom mestu, preneli su kineski državni mediji.

Radi se o superkompjuteru, nazvanom „Mlečni put“ (Milky Way), koji teorijski može da obavi više od 1.000.000.000.000.000 operacija u sekundi, odnosno jedan petaflops (u Evropi bi rekli jednu bilijardu, a u Americi jedan kvadrilion operacija).

Mediji navode da su kineski naučnici podatke o prvom domaćem superkompjuteru petaflopsne brzine dostavili autorima liste 500 najbržih svetskih superkompjutera. Ta lista se, inače, objavljuje još od 1993. godine, a pravi se na osnovu rezultata postignutih na referentnom testu Linpack namenjenom superkompjuterima, čiji autori su Hans Mejer sa Univerziteta u Manhajmu (Nemačka), Erik Stromajer i Horst Simon iz laboratorije Lorens Livermor (SAD) i Džek Dongara sa Univerziteta Tenesija (SAD). Lista se dva puta godišnje ažurira novim rezultatima, a najnovija lista će biti objavljen u novembru.

Predstavnci univerziteta izjavili su da će „Mlečni put“ biti korišćen u biomedicinskim istraživanjima, za obradu seizmičkih podataka dobijenih tokom istraživanja ležišta nafte i gasa, kao i u aeronautičkim projektima.

„Mlečni put“ ima više od 11.000 Intelovih i AMD-ovih procesora kompanija, a njegova izrada će koštati oko 88 miliona dolara. Prema navodima kineskih medija, superkompjuter će kasnije ove godine biti premešten u Centar za superkompjutere u gradu Tianđin, na severoistoku Kine.

„Mlečni put“ neće još dugo biti jedini kineski superkompjuter sposoban da dostigne petaflopsnu brzinu. Kineski proizvođač hardvera, kompanija Dawning, iz podršku kineske vlade razvija svoj superkompjuter koji će takođe biti sposoban da dostigne brzinu od jednog petaflopsa. Taj sistem će biti zasnovan na kineskim procesorima Godson (poznati i po radnom imenu Loongson), a trebalo bi da bude dovršen tokom 2010. godine.

Kineski mediji navode da će budući procesori izrađeni u Kini takođe biti dodati u superkompjuter Milky Way radi povećanja njegove brzine. (M.S.)

Izvor. Mikro.rs

Pročitajte i ovo...