Home VestiBiznis & Finansije Stigle vakcine

Stigle vakcine

by bifadmin

Prvi kontigent vakcina za svinjski grip, od 140 000 jedinica, stigao je u Srbiju. U javnosti se i dalje lome koplja oko toga da li su vakcine proverene, koje su njihove posledice, ali i da li je tender za nabavku istih bio namešten.

U saopštenju se navodi da će prvi uzorci vakcina biti predati Agenciji za lekove, a kontigent će potom biti transportovan do Instituta „Torlak“. Za kontrolu vakcina biće potrebno još desetak dana, tako da će vakcinacija početi oko sredine decembra.

Dok se u Poljskoj još uvek raspravlja o tome da li su vakcine trik farmaceustkih kompanija kojima bi ovaj grip, odnosno prodaja vakcina protiv njega trebalo da donese nekih 20 milijardi dolara, kod nas epidemiolozi i Vlada uporno pozivaju građane da se obavezno vakcinišu.

Do neki sumnjičavo propituju kako je prvi talas gripa kosio ljude baš pred tender za nabavku vakcina, drugi upozoravaju da se povećava broj pacijenata sa ozbiljnim komplikacijama. O tome govori podatak da je trenutno na lečenju 471 zaraženih, od čega 23 na respiratorima. Da li je ova bolest zaista toliko opasna ne znamo, ali teško je nositi se sa podacima i brojkama, posebno zbog toga što se žrtve običnog, sezonskog gripa ne vode kao preminuli od gripa, već imenom komplikacija koje je on izazvao. Zato nikme nije jasno da li je svinjski smrtonosniji od običnog gripa.

Pročitajte i ovo...