Home VestiBiznis & Finansije Počinje privatizacija Galenike?

Počinje privatizacija Galenike?

by bifadmin

Pretkvalifikacioni tender za farmaceutsku kompaniju „Galenika“ trebalo da bude raspisan u prvoj polovini decembra, ali da bi pre toga Vlada Srbije trebalo da usvoji zaključak o objavljivanju javnog poziva. Međutim, već se javljaju protivnici ovog procesa, smatrajući da je domaća farmaceutska industrija već u dovoljno lošem stanju, i bez privatizacije Galenike.

E kapija javlja da je Agencija za privatizaciju do sada sprovela sve neophodne procedure, a urađena je i analiza poslovanja preduzeća. Međutim, i dalje nije usvojena strategija za privatizaciju Galenike.

Ono što je za sada poznato široj javnosti je da je dogovoreno raspisivanje tendera, za 100 odsto kapitala Galenike, a utvrđena je i minimalna cena za ovo preduzeće, u iznosu od 200 miliona evra.

Sindikalci, pak, smatraju da ne treba prodati većinski deo ove kompanije, s obzirom na njen strateški značaj na domaćoj farmaceutskoj sceni.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin takođe smatra da privatizaciji treba pristupiti oprezno, posebno zato što Srbija vodi krajnje nedefinisanu politiku u oblasti farmaceutske industrije, imajući administrativno kontrolisane cene i diskriminaciju u poreskoj politici.

Pročitajte i ovo...