Home VestiBiznis & Finansije Bugarska: Strogi evropski standardi zatvaraju 67 kompanija

Bugarska: Strogi evropski standardi zatvaraju 67 kompanija

by bifadmin

Bugarska zatvara 67 kompanija za preradu mesa, mleka i mlečnih proizvoda, koje nisu uspele da zadovolje stroge evropske zahteve, iako je Evropska unija više puta produžila rok za njihovo ispunjavanje.

Od ukupno 585 bugarskih kompanija iz ovog sektora zahteve je ispunilo njih 518 među kojima je 330 proizvođača mesa i mesnih prerađevina i 188 proizvođača mleka i mlečnih proizvoda, saopštilo je bugarsko Ministarstvo poljoprivrede.

Evropska unija je zahtevala da do kraja 2009. godine 585 bugarskih proizvođača mesa, mleka i sira moderniziraju proizvodne pogone, ispune stroge higijenske zahtjeve i uvedu kontrolu kvaliteta proizvoda. To u praksi znači da proizvodi moraju da imaju kod, uz pomoć kojeg bi, u slučaju nepravilnosti, brzo bio proveren proizvođač i farma od koje je kupljena sirovina.

Evropska komisija odobrila je bugarskim farmerima, od kojih proizvođači mesa i mleka kupuju sirovine, da svoje proizvodne kapacitete usklade s evropskim do 2011. godine. U Bugarskoj radi oko 80.000 registrovanih farmera.

Pročitajte i ovo...