Home VestiBiznis & Finansije Crveni tepih za predstavnike naroda

Crveni tepih za predstavnike naroda

by bifadmin

Predlogom zakona o Narodnoj Skupštini predviđena je ceremonija za naše poslanike, koje će najverovatnije već u utorak 2. marta, na ulazu u Skupštinu dočekati crveni tepih, postrojena Garda Vojske Srbije i zvuci himne Bože pravde. Osim toga, prenosi skupštinskih zasedanja nisu jasno propisani ovim zakonom, a jezici nacionalnih manjina su izostavljeni.

Opozicioni poslanici tražili su brisanje ceremonijala iz zakona o Narodnoj Skupštini, ali Odbor za pravosuđe ubrzao je stupanje ovog akta na snagu.

Izgleda da je ovo pitanje našim poslanicima bilo veoma bitno, s obzirom na činjenicu da je rasprava o ovom aktu trajala dva dana, a da se sukob između pozicije i opozicije razvio oko ceremonijalne odredbe. Opozicija je pokušala da ubedi predlagače zakona da ceremonija neće uspeti da podigne ugled parlamentu, već da će oni samo „ispasti smešni“.

Ipak, poslanici iz vladajućih partija nisu otišli toliko daleko da traže bulevar zvezda poput onog u Holivudu. Osim ceremonije, opozicioni poslanici su zahtevali da se zakonom propiše obaveza televizijskog prenosa svih sednica parlamenta. Naprednjaci su naveli da odredba kojom se propisuje obaveza prenosa svih sednica nije dovoljno jasna.

Takođe, na meti kritika našla se odredba koja navodi da je u radu Skupštine u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo, a latinično pismo u skladu sa zakonom, bez dodatih jezika i pisama nacionalnih manjina.

Pročitajte i ovo...