Home VestiBiznis & Finansije Osam anonimnih ponuda za Mercator

Osam anonimnih ponuda za Mercator

by bifadmin

Iz savetničke kompanije Arkas, koju je osam banaka-vlasnica 36 odsto Mercatora angažovalo za prodaju uela u najvećem slovenačkom maloprodajnom lancu, potvrdili su da je stiglo osam ponuda. Najkasnije za 14 dana biće objavljene tri do četiri najbolje ponude.

Ukupno osam neobvezujućih ponuda za kupovinu 36 odsto slovenačkog Mercatora stiglo je do isteka roka u ponedeljak u ponoć, ali su svi izrazili ćelju da u ovoj, nepobavezujučoj fazi prodaje, ostanu anonimni.

Kao potencijalni kupci uela u Mercatoru dosad su se spominjali CVC Capital Partners (za kojeg su se prema pisanju slovenačko dnevnika „Finance“ dosad vezivale najveće šanse za pobedu zbog navodnih dobrih veza u Sloveniji), zatim Blackstone, Bain Capital, KKR, investiciona banka Goldman Sachs i još neki, kao i, naravno, Agrokor.

Inače, obveze Mercatora se, kako navode #Finance# kreću oko 1,1 milijardu evra. Banke vlasnice 35,9 odsto Mercatora su Nova Ljubljanska banka, Unicredit, Banka Celje, Gorenjska banka, NKBM, Abanka, Banka Koper i Hypo Alpe Adria Bank.

Konsultantska kompanija Arkas koju su banke angažovale od 2003. kad je osnovana, odradila je niz velikih transakcija. Najvažniji njihov posao bilo je zastupanje konzorcijuma vlasnika Ljubljanske berze u kom je bilo više od 30 banaka i brokerskih kuća pri prodaji te berze Bečkoj berzi. Zastupali su i Drogu Kolinsku kod prodaje non-core businessa, u sklopu koje je, na primer, „Čokolešnik“ kupila „Podravka“. Arkas je također bio local advisor kod prodaje IT kompanije Hermes SoftLab srpskoj ComTrade grupi.

Akcija Mercatora u utorak, 9. februara je do sredine dana zabeležila rast od oko 1 odsto.

Pročitajte i ovo...