Home VestiBiznis & Finansije Slučaj „svinjski grip“: SZO korupmirana

Slučaj „svinjski grip“: SZO korupmirana

by bifadmin

Dr. Volfgang Vodarg, odlazeći predsednik Komiteta za zdravstvo Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, je početkom godine podneo zahtev za ispitivanje okolnosti pod kojima je SZO proglasila pandemiju „svinjskog gripa“. Vodarg je tada tvrdio da postoji korupcija u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, farmaceustkoj industriji, pa i među akademskim naučnicima, sada već dodajući da je SZO još pre 10 godina otvorila vrata Komiteta za predstavnike farmaceutske industrije, što rezultuje neadekvatnom brigom za zdravlje populacije.

U intervjuu za Blic, on je istakao da je SZO u maju 2009. godine, pre nego što je proglasila pandemiju, promenila definiciju pandemije umanjivši kriterijume na običnu bolest koja se brzo širi svetom. To je pogodovalo farmaceutskim kućama sa kojima su sve vlade brže-bolje sklopile ugovore o kupoprodaji vakcina, iako često kritikovane od strane javnosti.

Poljska ministarka zdravlja je među prvim zvaničnicima koji su zdravorazumski javno govorili o tome da dizanje panike oko ovog gripa može da koristi samo farmacetskoj industriji. Kasnije, u ovu borbu se uključio i dr. Vodarg insistirajući na tome da ove godine bude pokrenuta istraga o okolnostima proglašenja pandemije. Takođe, on poručuje da ne bi vakcinisao mlade ljude ovom vakcinom koja još uvek nije prošla sva klinička ispitivanja. Američka Agencija za lekove izričito savetuje da se vakcina ne koristi na mladima i deci, dok se evropska zakonodavstva potpuno drugačije odnose prema ovom pitanju.

Procenjuje se da je do sada potrošeno na 18 milijardi dolara na vakcinisanje, a tekst o finansijskoj pozadini dizanja panike oko H1N1 možete pogledati ovde.

Pročitajte i ovo...