Home VestiBiznis & Finansije Hrvatska: Romska deca dobila spor

Hrvatska: Romska deca dobila spor

by bifadmin

Evropski sud za ljudska prava ipak je presudio protiv Hrvatske, optužene za diskriminaciju romske dece koja su u osnovnim školama izdvajana u posebna romska odeljenja. Država će zato oštećenima morati da isplati po 4.500 evra naknade i 10.000 evra za troškove suđenja.

Umetso inkluzije, Hrvatska je romsku decu izdvajala u posebna odeljenja, čime je prekršila konvenciju o ljudskim pravima, navodi se u presudi Evropskog suda za ljudska prava. Od 17 sudija, njih devet je zaključilo da je u ovom slučaju reč o diskriminaciji i Hrvatska će iz tog razloga morati da plati predviđenu odštetu. Osim toga, romska deca koja su bila u mešovitim odeljenjima tvrdila su da je nastavni program namenjen njima imao 30 odsto manje sadržaja od nacionalnog programa.

Podsećanja radi, tužbu je podnelo 15 bivših učenika romske nacionalnosti rođenih između 1988. i 1994. godine, tvrdeći da je ovakva podela u posebna odeljenja narušila njihovo pravo na obrazovanje. U odbrani ovog vida obrazovne politike, Zagreb je tvrdio da je njen cilj bio pomoć romskoj deci da dosegnu nivo ostale dece njihovog uzrasta. Međutim, sud u Strazburu se ne slaže sa ovim obrazloženjem.

Takđe, osim garantovanog prava na ravnopravno obrazovanje, tužiteljima je uskraćeno pravo na pošteno suđenje, s obzirom na činjenicu da je hrvatski Ustavni sud o njihovoj tužbi odlučivao šest godina, čime je prekršeno pravo na suđenje u razumnom roku.

Pročitajte i ovo...